Nu går vi in i sommaren!

 

Hej alla läsare av ASP-bladet! När man går över stan är det skolavslutningsstämning och Stadsparken är full av folk som njuter av värme och grönska! Luften är full av surr från humlor och bin och av fågelsång. Längs älvens kanter solar lättklädda människor och uterestaurangerna fylls upp.  – Det är en skön årstid!

Under veckan har det har varit en nationell boendestödskonferens i Mölndal, där ASP höll ett mycket välbesökt seminarium om vårt arbete med boendestöd och med hjälpmedel. Ett stort tack till Maria Sundin, Inger Olsson och Sigge Säll som höll i seminariet!

För egen del har jag varit i Stockholm tillsammans med ”socialpsykiatrichefer” från ett antal utvalda kommuner. Där informerade P-O Sjöblom (som har regeringens uppdrag som psykiatrisakkunning) om vad som är på gång från statens sida. I höst, närmare bestämt 22 september, kommer besked om hur mycket regeringen kommer att satsa på psykiatrifrågor framöver utöver det som redan beslutats. Flera chefer framhöll hjälpmedel som ett viktigt utvecklingsområde, där Karlstad och HumanTeknik är föregångar och har expertkunskapen.

Den 1 september träder den nya vårdformen inom LPT och LRV i kraft, vilket innebär att personer som är i fortsatt behov av tvångsåtgärder ska kunna skrivas ut från slutenvården och istället få vård inom psykiatrins öppenvård och från kommunen. För att detta ska kunna ske måste en gemensamt överenskommen vårdplan upprättas mellan lansting och kommun, och vi har därför att hitta riktlinjer för denna nya form för samarbete.

För alla er som är kunskapstörstande omvärldsbevakare! Här är några hemsidor fulla av information och kunskap:

www.cepi.nu
www.socialpsykiatrisktforum.nu
www.socialstyrelsen.se/Amnesord/psykiatri/
www.humanteknik.se
Inger Granhagen

Avdelningschef

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s