I huvudet på John Malkovich

Under 2008 presenterar vi filmer med direkt/indirekt koppling till psykisk hälsa/ohälsa. Denna gång vill vi tipsa om ”I huvudet på John Malkovich” med John Cusack i rollen som marionettkonstnären Craig Schwartz.

Handling

Craig Schwartz (John Cusack) är arbetslös och fördriver sin tid med att spela marionettdockteater. Hans fru Lotte (Cameron Diaz) anser att han borde göra något vettigare och därför söker Craig ett jobb som arkivarie. Han får jobbet och under ett arbetspass vid arkivskåpen upptäcker Craig en dold liten dörr. Nyfikenheten får honom att gå in i tunneln bakom dörrluckan. På något konstigt sätt leder denna tunnel in i huvudet på John Malkovich.

Min Bedömning

I huvudet på John Malkovich (Being John Malkovich) väcker tydligt frågeställningar som; Vad är egentligen verklighet? Vad är identitet? Filmen kan man också säga illustrerar på ett komiskt sätt vad en psykotisk upplevelse är.

Filmen är en dramakomedi och åldersgränsen är satt till 11 år, vilket är en berättigad åldersgräns. Handlingen är skruvad och ger goda skratt samtidigt som den innehåller en touch av dramatik.

Vart finns filmen?

Filmen I huvudet på John Malkovich finns på Karlstads stadsbibliotek, och även på Internet finns det möjlighet att hitta den.

Betyg: 4 ASP löv av 5

1=går att se, 2=godkänd, 3=klart sevärd, 4=berömlig, 5=mästerlig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s