Föreläsningsserien anordnas av IFA (Avdelningen för intregration, försörjning och arbete).
VAD ÄR NPF? & MITT LIV MED ADHD
NPF (neuropsykiatriska funktionshinder)
Jag har i många år intresserat mig för NPF och dess negativa och positiva sidor. I mitt arbete i kommunen har jag sett och förstått att kunskapen skiftar väldigt mycket hos personalen. Detta medför att personerna med den här problematiken som vi möter i vårt dagliga arbete får väldigt olika bemötande och olika förutsättningar till en bra steg förflyttning och en kvalitativ vardag.
Vi gör misstag som i slutänden drabbar personen ifråga mest men också gör vår arbetsdag mer komplicerad. Personen känner sig kränkt och misslyckad och det är inte ok.
Ju mer jag lärde mig om NPF och vilka behov det finns desto bättre förstod jag hur jag skulle göra för att undvika misstag. Då jag pratat högt och lågt om detta fick jag frågan av Pia Andersson om jag kunde få ihop en utbildningsserie. Jag sa ja och satte mig genast och försökte tänka till.
Jag funderade på hur det skulle läggas upp, då kunskapen och intresseområdena skiljer sig hos alla anställda. Mitt största intresse är kopplingen mellan missbruk och NPF. Jag tänkte på vilka diagnoser vi oftast stöter på i vårt dagliga arbete och kom fram till att det är ADHD, Asperger och Tourettes. Tourettes tänker många och menar att det ser vi aldrig. Nej just det, men det finns där och vi bör uppmärksamma det mer.
Utbildningsserien är grundläggande information om ovannämnda diagnoser och jag är fullt medveten om att för vissa kommer det vara ren repetition men för vissa något helt nytt.
Jag kom fram till att det blir bra med två föreläsare vid varje tillfälle och att den ena skall vara en forskare, läkare och den andra en person med egen erfarenhet.
Då jag tröttnat på att höra hur dyrt det är med utredningar tänkte jag att det måste komma en föreläsare som har räknat ut vad en person som INTE får hjälp kan kosta. Jag ville även ha en föreläsare som kan ge oss tips på hur vi får till bättre möten och hur vi med små medel kan förbättra/underlätta i våra verksamheter.
När jag fått ihop ett utkast tog jag kontakt med Attention Värmland (intresseorganisation för personer med dolda funktionshinder) och frågade om de hade något intresse av att hjälpa mig att få fram föreläsare. Det hade dem och jag har haft otroligt mycket hjälp av dem att göra detta möjligt.
Förhoppningsvis leder detta till att fler vill ha mer kunskap och att personerna vi möter får bättre livskvalitet.
3 reaktioner till “IFA’s Höst/Vinter Föreläsningsserie”