Några mycket malplacerade bänkar…

…på ett tomt betongtorg, med två affärer, stans dyraste? Finns det något fulare än torget på Kronoparkens centrum? Eller vackrare? Människor samlas trots allt där det finns plats att samlas. Jag tycker synd om Karlstad Kommun. De är helt vilse när det gäller Kronoparken. Och helt besatta av att göra Karlstad till en dunderkommun med studenter och härligheter. I Kronoparken bygger man lyxhus åt dem. Ja, de få som har råd. Det är svindyrt. Så flyttar lite studenter till Kronoparken. Det tycks vara kommunens strategi. Varför vet jag inte. Studenter är inte sympatiska. Jag har själv varit en sådan, och jag var ett monster.

I Karlstads vision om att få mer än 100 000 invånare nämns Kronoparken som ett mångkulturellt centrum med ett universitet. Och så tycker man givetvis att Kronoparken är ett problemområde. Man utgår från den bisarra bild som media påskyndar och ljuger om. Det kallas lögn, och bygger på fördomar. Bilden av miljonprogramsområdena är ju ganska intressant. Den har växt fram under åttiotalet när man insåg att områdena var ganska dåligt planerade. Som en förklaring, och en ursäkt. Och människorna där, blev tillslut husen, hopplöst fängslade i betong och makadam. Men Kronoparken är inte farligt. Centrum däremot: där får man stryk och blir rånad. Händer det i Kronoparken belyser media det som inihelvete, och den falska bilden av problemområdet reproduceras enligt mallen.

Karlstad kommun accepterar medias bild, och handlings-planerna styrs av den. Ja, om det nu finns en handlingsplan för Kronoparken… Studenter, universitet. Det blir säkert bra. Man vill i visionen om Karlstad attrahera människor med ”konkurrenskraftig kompetens”. Det finns tydligen ingen sådan kompetens i Kronoparken.

Alla människor där betraktas som problematiska, förgiftade av husen. Så ska det tydligen vara. Därmed kan man konstatera att vår kära kommun styrs av en hel del fördomar. Och media bestämmer tonen. Men fortsätt stigmatisera oss! Människorna i Kronoparken är väl integrerade. Kulturer möts och förändras, människor pratar med varandra, diskuterar och möts. På torget. Som är fult. Eller vackert. Jag har inte riktigt bestämt mig.

Vad som krävs är en handlingsplan. Kronoparken är ju faktiskt ganska omänskligt. Man byggde det på sjuttiotalet, industriellt, och kallt. Husen bildar inga gårdar, inga mötesplatser. Det blåser, och alla måste gå in, hålla sig inne. Det är kanske en medveten strategi, vad vet jag?

Handlingsplanen måste vara en ”gräsrotsplan”. Kommunen får inte vara inblandad. Då går det åt helvete. Kronoparken har ett rikt föreningsliv. Varför inte samla dessa föreningar i ett råd? Ett föreningsråd? Där kan man diskutera fram en plan för förändring. Sen kan kommunen komma med pengar. Så slipper de fundera och göra fel.

Vi kan förändra åt dem. Studenterna kan fortsätta festa och svina ned sig. Den ”konkurrenskraftiga kompetensen” finns även bland människorna här.  I Kronoparken.

Text: Håkan Kristensson.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s