Tänk en sådan härlig septembermånad vi haft!

rönnbär webb

Och då menar jag alltså att det varit många soliga vindstilla och regnfria dagar (sen finns det ju andra delar i tillvaron, t.ex i arbetet, som varit mer påfrestande …).
Men jag har i princip alla dagar efter jobbet tagit med mig hunden ut i skogen, fått rensa huvudet från frågor och bekymmer, njutit av vår vackra natur och den frid som finns där, plockar mängder av svamp och en hel del lingon. Sen kom den första oktober med kyla, regn och rusk! Så nu får man verkligen tillvarata varenda solgnutta som man kan få i dessa allt mörkare dagar.

Och vad innehåller jobbet just nu?

Budgetarbete och verksamhetsplan inför år 2010 – hur ska vi klara avdelningens ekonomi med den ökande ärendemängden, med högre personalkostnader och med en mindre budget på grund av det ansträngda ekonomiska läget i Karlstad och Sverige? Ett intensivt arbete pågår med för att minska möjliga kostnader och öka möjliga intäkter. Kommunens utgångspunkt är att vi ska behålla vår personal trots sänkt budget, och det ser vi ju som nödvändigt också på ASP-ANA, eftersom efterfrågan och behov hos brukare/klienter ökar.

Jag vill upprepa det som jag skrev i föregående ASP-blad, nämligen att när samhället har lågkonjunktur så har socialtjänsten högkonjunktur. I motsats till många andra kommunala verksamheter är vår förvaltnings budget inte baserad på siffror om befolkning eller antal ärenden eller behov. När den ekonomiska situationen för människor försämras på grund av arbetslöshet och förändrat socialförsäkringssystem, så påverkas livets alla områden: Det blir besvärligare i familjen med barnen och ungdomarna, den psykiska ohälsan ökar och missbruket tilltar också.

Fält- och uppsökargruppen håller på med en delrapport om sitt arbete hittills under året, där det klart framgår vilket stort behov det finns av sådan verksamhet. Människor som har mycket svåra livsomständigheter saknar ofta förmåga att söka den hjälp som finns att få. Därför behöver socialtjänsten finnas utanför ”byråkratins rutiner” så att de som har det svårast också kan få vård och stöd genom ett aktivt uppsökande arbete.

Mediagruppen gör ett stort arbete för att vår förvaltning ska nå ut med information om vår verksamhet. Filmer och broschyrer möter uppskattning vid studiebesök och föreläsningar på det nationella planet. Karlstads kommun har rutiner och riktlinjer för information som ska användas av all verksamhet inom koncernen, och vi kommer därför att se över presentationen och formerna för Mediagruppens arbete. För oss är det viktigaste att kunna erbjuda människor goda möjligheter till återhämtning och rehabilitering, via utvecklande och självständiga arbetsuppgifter!

Vill passa på att gratulera Mediagruppens Robert Olsson och Ola Paulakoski, som vann Raketfilms förstapris i en tävling av Värmlands Filmförbund i samarbete med film i Värmland och Filmstaden i Karlstad. De fick priset för bra klippning, humor och en överraskande handling i filmen ”En tôcken där – Bottennapp”.
Stort grattis!

Inger Granhagen
avd chef

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s