Julöppet på Wåxnäs Loppismarknad

Julen närmar sig och det börjar bli dags att köpa julklappar! På Wåxnäs Loppismarknad finns ett stort utbud med blandade prylar. Man kan göra riktiga fynd och det är verkligen värt att besöka denna loppis. Det finns även en liten servering där man kan köpa sig en kokt korv med bröd, varm smörgås eller ta sig en kopp kaffe med dopp. Det går att hyra bord och ställa ut sina egna grejor till försäljning. Vi har varit där och träffat Tony, som idag är ensam ansvarig för loppisen.

När startade ni verksamheten? – Den startade vi i januari –09.

Hur gör man för att hyra ett bord? – Man ringer hit och frågar och man får beställa ett bord, sen får man ta med sig saker för att sälja. – Därefter får man stå här hela lördag och söndag. – Då skall man sälja detta själv. – Har man mycket prylar kan det bli tal om en vecka till! – Då säljer vi åt den/dom mot en provision på 20%.

Finns det möjligheter att bara lämna in saker till försäljning utan att stå vid bordet själv? – Nej, det kan man inte. – På helgen ska man vara här själv och mot 20% provision tar vi över under veckodagarna.

Hur mycket kostar det att hyra bord? – Just nu kör vi en kampanj och för att hyra ett bord en hel helg betalar man 100kr! – Vi försöker locka hit lite mera folk, bla skolklasser och föreningar, tillägger han.

När är det mest lönsamt att hyra bord? – Ja, runt löningstid är ju den bästa tiden. – När folk får in mycket pengar, typ pension och barnbidrag osv. – I huvudsak är det när löningen kommer.

Är det många återkommande som hyr bord? – Ja, det har det faktiskt varit! – Dom samlar på sig lite mera grejor och kommer tillbaka igen lite senare.

Tar säljarna olika priser för samma sak? – Ja, det händer allt ibland, säger Tony.

Har ni mycket stamkunder? – Det är olika. – Det är inte samma personer som är här jämnt. – Det är det som är roligt – att det kommer nytt folk hela tiden.

Vad säljer ni mest av?
Det går i vågor lite grann det där, lite olika leksaker, lampor, glas och porslin. – Verktyg har varit populärt! LP-skivor är populärt! – Kläder däremot har ju alltid varit svårt för oss att sälja. Det ligger mer för Myrorna.

Antikviteter, det har ni väl inte på loppis? – Jo, en del har vi!

Vad köper ni helst in? – Ja, det vet jag inte. – Dom som hyr bord har ju med sig egna grejor, typ leksaker och skridskor ifrån källaren och sånt där.

Du köper inte in saker själv? – Nej, jag köper inte själv, nej!

Förekommer det att folk kommer hit med stulna saker? – Nej, hittills har det inte kommit någon med stöldgods. – Det kan man ju inte garantera till 100% men jag tror inte det i alla fall!

Finns det sådana som försökt sålt saker som är kopior och sen sagt att de är äkta till dig? – Nej, inte vad jag vet.

Blir seconhand en allt större marknad? – Ja, det tror jag . – Det verkar ju som om det har blivit mer populärt, det märks hos Gengåvan. – Ja, även när folk är lite fattigare. – Särskilt vid lågkonjukturen, tror jag.

Har du mer kunder nu än i början? – Ja, det har jag och det tar ju ett tag innan det blir inarbetat, så att man kommer igång. – Sen har det blivit väldigt populärt att blanda nytt och gammalt med kläder, (Intage heter det), även möbler och sånt där som man kan blanda. – Nästan som en trend och det är ju bra!

Hur har du öppet i Julhelgen? – Julafton, juldagen, annandagen och den 27:e är det stängt. – Den 28, 29, 30 är det öppet mellan 12-18.

Kommer ni att ha någon särskild Mellandagsrea? – Ja, vi funderar på det faktiskt, alla andra har ju det och det är populärt att vara ute och handla då. – Det blir väl att vi bjuder på lite glögg och pepparkakor och så har vi 50-75% rabatt!

Kommer ni ha någon form av julmarknad? – Nej, inget speciellt. – Vi pyntar med julsaker och så kanske vi ska bjuda på pepparkakor och glögg någon helg innan jul.

Våxnäs Loppismarknad ligger i samma hus som UNO-X, mittemot Våxnäs Värdshus. Fram tills jul har de öppet alla dagar utom måndagar. Telefonnumret dit är 0708-103896 (Tony).

/ Jane Alsing

Läs vad andra skrivit om Wåxnäs L0ppmarknad: VF

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s