Susanne Träff Karlsson är egentligen den röda tråden i den här artikelserien. Och urin. För två gånger i veckan är Susanne på Nexus och gör provtagningar på ungdomar under 25 år. Givetvis är Susanne en större tillgång än så. Hon är också en länk från kommunen till landstinget, och är medicinskt kunnig och en otroligt bra samtalspartner och medmänniska.
Nexus är en relativt ung verksamhet med 2,9 anställda fast det är fyra som jobbar där, vilket är en matematisk paradox som bara kommunen kan formulera. Tre av dem fick jag äran att intervjua. Det var Sune Holmberg, socionom och vidareutbildad till behandlingsterapeut, som var med när Nexus drog igång för tre och ett halvt år sedan. Vidare var det Ingela Ek, som även hon är socionom i grunden men har en examen i Grundläggande psykoterapi, och som har jobbat på Nexus sedan februari, men tidigare jobbat inom familjeavdelningen här i Karlstad – och innan dess – jobbat med ungdomar i Stockholm. Med var också PG Öberg som är precis klar med sin utbildning i kognitiv psykoterapi, och har jobbat på Nexus sedan maj 2007. Har tidigare jobbat med ungdomar i Hagfors.
Tre väldigt olika människor – med tre väldigt lika utbildningar alltså, och det uppfattar de som en stor tillgång. Att man har olika bakgrund och kan se problemen på många olika sätt, vilket kan berika behandlingen och göra allt för att personerna med missbruk får en så bra stöttning som möjligt. För den viktigaste funktionen är inte att kontrollera och tvinga ungdomarna till lydnad, utan ge en stöttning, och presentera alternativa motiv till livet. På hemsidan (karlstad.se) står det lite mer i klartext vilken omfattning verksamheten har.
Nexus erbjuder bland annat:
- Individuella- och motiverande samtal
- Samtal där vi samarbetar för att uppnå dina mål.
- BSF-Beteende, Samtal, Förändring
- En samtalsserie för dig som funderar på att göra en förändring.
- HAP-Haschavvänjningsprogram
- Vänder sig till dig som röker hasch och vill sluta.
- Återfallsprevention
- En serie samtal för dig som vill bibehålla din nykterhet/drogfrihet.
- Familj- och nätverksarbete
- Familj och övrigt nätverk är en viktig resurs i förändringsarbetet.
- Råd och stöd till anhöriga
- Enskilda samtal eller parsamtal. Det finns även möjlighet att delta i anhörigskolan.
Viktigt att poängtera är att Nexus inte bara erbjuder behandling för ungdomarna, utan även för ungdomarnas föräldrar, eller, i brist på dem, någon annan anhörig eller partner. Här samarbetar man nära med Familjeenheten och mannen som älskar träd: Lennart Björk, som driver Anhörigskolan. Känner ni inte till honom så kan jag bara hänvisa några nummer tillbaka i Aspbladet.
När det rör sig om ungdomar under 18 år så är det nästan ett obligatorium att föräldrarna är med i den svåra process som väntar. Är man över 18 och därmed myndig, så får man själv välja, men givetvis är det även för dem viktigt att ha en anhörig med som stöd. För stöd behöver man. Ofta måste man bryta, inte bara ett fysiskt och psykiskt beroende av en olaglig substans, utan också bryta med sina bästa vänner. Det är måhända det svåraste av allt.
Stödsamtalen fokuserar på att vara motiverande och styrda av personens egna intressen. Det gäller att visa på att världen kan tillföra mer än bara knark, även om det kanske inte är lika konkret och enkelt. Narkotikan påverkar belöningssystemet, och gör att man tycker att allt annat är fåfängligt och ytterligt tråkigt. Vilket det kanske också är, men det är här man måste hitta saker som kan ersätta det förgängliga och livsfarliga bruket. Det handlar egentligen om en ”existentiell åksjuka” som PG Öberg pratade om, som måste botas på något sätt. När den globala samhällsutvecklingen bara accelererar, måste man i brist på annat bota själva åksjukan. Så tolkar jag uttrycket, det kanske är helt fel.
Vad är det för droger som är vanligast här i Karlstad kan man då undra. Och intrycket som Sune, Ingela och PG har så är det Cannabis främst, alkohol givetvis, och benzodiazepiner är mycket vanligt. Sedan förekommer också mycket amfetamin och olika internetdroger som tramadol och GHB. Jag frågade om drognyttjandet ökar eller minskar här i Karlstad. Och förvånad blev jag när Sune sa att tendensen är att det minskar marginellt. Däremot så ökar nyttjandet bland den grupp som nyttjar. Så skadeverkningarna och ungdomar som hamnar i djupt missbruk ökar katastrofalt. Statistiskt kan det uttryckas genom att konstatera att 10% av alla som brukar Cannabis blir beroende, medan 35% av den grupp som använder det ofta och mycket, kanhända dagligen, tillslut blir beroende. Jag frågade om det kanske fanns liknade siffror när det gäller alkohol, men det fanns det inte. Dock är jag nästan övertygad av att statistiken ser liknande ut när det gäller det. Tydligt är också att blandmissbruket ökar. Man provar fler droger kvantitativt än tidigare. Detta leder till att man hamnar i en mycket svårare situation, då givetvis.
Så vad finns det här i Karlstad som kan göra ungdomarna fria från artificiella belöningar? Själv tycker jag att det är ohyggligt tråkigt, men har fått ynnesten att få sitta här och skriva, så jag klagar inte. Och Nexus jobbar utifrån det. Man samarbetar bland annat med Gemet, som är en verksamhet som har fem olika arbetsstationer, där man utifrån intressen kan utforma en arbetsmarknadsliknande situation. Allt för att förbereda ungdomarna inför framtiden, och kanske konkretisera de drivkrafter som finns inom oss, på ett sympatiskt och trevligt sätt.
Men vad är det som driver dessa otroligt viktiga personer: Sune, Ingela och PG? Det är givetvis en väldigt stor och komplex fråga, men intrycket jag fick var att den största drivkraften var att se en människa fördriva åksjukan, och med stöd vandra in i vuxenlivet. Fördelen med att jobba med ungdomar är att det inte är hopplöst. De har framtiden för sig. Kan man bara låta de få stanna upp för en kort stund i livet, se sig om, och hitta mening i en meningslös värld, då blir denna meningslösa värld inte meningslös längre. Det finns hopp för alla människor, i alla fall när det finns personer som Sune, Ingela och PG.
Jag beklagar att den här artikeln snarare blev ett mycket bristfälligt sammandrag av en mycket intressant pratstund. Allt detta beror på tidsbrist. Jag vill gärna återkomma till Nexus, och göra en omfattande artikel. Det hoppas jag också att jag får göra; så fort jag kommit ur min existentiella åksjuka.
Kan det finnas ett drogfritt samhälle? Nej det är en utopi, säger PG. Däremot kan man göra allt för att rädda individen när kollektivet går åt fanders. Varje person som finner en naturlig glädje i livet, och kan räddas från sitt missbruk, och finner en styrka som inte är modifierad med amfetamin, är en otrolig vinst. Att rädda folk från ett helvetiskt liv, styrt av kaos och förödelse; det, är vad Nexus gör.
Text: Håkan Kristensson Foto: Per Rhönnstad