AT-läkare på psyket – på praktik i verkligheten

ASP bladet har träffat Per Östergren, som just nu har en AT-läkartjänst på psyket i Karlstad. Han berättade bland annat om tjänstens positiva och negativa sidor.

Sedan ett par månader tillbaka är Per Östergren AT-läkare på psyket (psykiatriska akutmotttagningen) här i Karlstad. Han trivs bra med sin placering här, det är ett självständigt arbete, där man får stöd av äldre kollegor säger han. Något han finner negativt med arbetet är att folk bokar av sina tider i större utsträckning hos honom än hos specialister och överläkare.

Han träffar två till tre patienter varje dag, där varje besök tar runt en och en halv timme. Då är förnyelse av recept, rådfrågning av överläkare och liknande arbetsuppgifter inräknat i den tiden. Han vet inte om det förekommer mer psykiska problem nu än tidigare, eftersom patienterna först kommer till vårdcentralerna innan de vidareremitteras till psykiatrin.

Han anser att den stora skillnaden gentemot andra vårdområden, exempelvis medicinavdelningen, är att det inom psykiatrin tar längre tid för medicineringen att verka. Detta gör det svårt att få en övergripande bild av patientproblemet under AT-tjänstgöringen, vilken endast varar några månader. Därför är det bra att det finns erfarna överläkare att prata med när det gäller medicineringen säger han.

AT-läkare blir man genom att söka en AT-läkartjänst efter att man utexaminerats till läkare efter cirka fem års studier. En AT-tjänst pågår i cirka två år och är avsedd att ge klinisk arbetslivserfarenhet. Efter tjänstgöringen skriver man ett prov för att kunna bli legitimerade läkare, för att sedan söka en specialisttjänst och utbilda sig på den tjänsten, vilket tar ungefär ytterligare fem år.

Text: Olle Stagnér Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s