Samverkan är ett ord som ständigt är på tapeten. ”Vi måste ha bättre samverkan”, kan en politiker säga angående ett område som kommun och landsting har gemensamt. Vad innebär detta i praktiken? ASP-Bladet besökte ett snörikt Molkom för att se en utbildning som syftar till att låta samverkan lämna skisstadiet och bli verklighet.
Ulrika Gullberg är personen som organiserar utbildningen, vilket riktar sig till personal inom social psykiatri i Värmland. Hon arbetar själv på Kristinehamns folkhögskola och håller i en kurs där som vänder sig till människor med kognitiva funktionsnedsättningar. Utbildningen som är temat för dagen kommer att pågå under 2010, samt vända sig till anställda inom både kommun och landsting.
– Vi kommer att utbilda 200 personer i Värmland, som kommer att få gå tio utbildningsdagar runt om för både kommunanställda och landstingsanställda. Målet är att ta fram ett antal samverkansteam som fungerar när den här kursen är slut. Tanken är att personer med psykiska funktionsnedsättningar inte ska hamna mellan kommuner och landsting, berättar Ulrika.
Det ska även finnas en långsiktig utbildningsplan för att följa upp det hela. Allt för att anställda inom social psykiatri, oberoende arbetsgivare, ska dra åt samma håll i förhållande till patienter och människor i behov av hjälp. Ulrika betonar att det är en långtgående process, som sträcker sig tillbaka över ett och ett halvt år och kommer att fortsätta efter att kompetensutvecklingen har tagit slut.
– Det är två olika huvudmän som styrs av olika lagstiftningar. Det har gjort att man har haft det lite svårt att närma sig varandra. Men nu har vi en skyldighet att samverka mellan kommun och landsting, oavsett vilka lagstiftningar som styr oss, säger Ulrika.
Värmland är samtidigt ett län med stora skillnader mellan sina kommuner. Karlstad och Sysslebäck har exempelvis inte samma förutsättningar, detta är man medveten om på utbildningen.
– Jag tror att mindre kommuner inte har samma tillgång till landstingspersonal. I små kommuner är det färre personer som jobbar inom socialpsykiatrin, samtidigt har man har ett lika brett spektra inom funktionsnedsättningar. Jag tror att de kanske kan behöva lite mer stöd, tycker Ulrika.
Utbildningsdagen gick bland annat ut på att lyssna till ett föredrag av Marianne Rönnersten, från Handikappförbundens Samarbetsorgan. Hon är ledare för projektet ”Agenda 50”, vars namn anspelar på den nya FN-konvention kring de mänskliga rättigheterna som inkluderar människor med funktionsnedsättningar. Hon ser rättighetstänket som absolut centralt i sitt arbete.
– Perspektivet kring mänskliga rättigheter är jätteviktigt för människor som på ett eller annat plan påverkar livet för dem med funktionsnedsättningar. Grunden för mänskliga rättigheter är bland annat synen på att alla människor har lika värde. Att man lever upp till det i sina verksamheter och baserar sina verksamheter på det. Det är ett viktigt inslag i den här typen av utbildningar, berättar Marianne.
Antalet deltagare per tillfälle är runt 25 personer. Bland de många deltagarna lyckades ASP-bladet få en pratstund med Elisabeth Höök. Hon arbetar i Karlstads kommuns verksamhet för sammanhållen rehabilitering vid ”Gemet”, beläget vid natursköna Klara. Gemet riktar sig till människor med någon form av psykisk ohälsa och fokuserar på arbetsrelaterad rehabilitering.
– Jag tror att det kan bli ett bra kunskapsutbyte när vi träffas i både kommun och landsting. Jag hoppas att vi kommer att lära mycket av varandra; om hur vi tänker och tycker, samt hur vi kan samarbeta bättre kring människorna som finns både inom kommun och landsting. Jag hoppas att vi inte ser varandra som ett ”vi och dem”, utan att vi blir ett team för de människor som befinner sig på båda platser. Att vi jobbar ihop och drar åt samma håll, helt enkelt, säger Elisabeth.
Åter till Ulrika Gullberg, ASP-Bladet frågar henne huruvida de varit inspirerade av liknande projekt i andra län i utformningen av utbildningen.
– Jag tror inte det är någon som har gjort det i en så stor omfattning som vi gjort det den här gången. Vi har skräddarsytt utbildningen för Värmlands behov, med material som är relevant för personer inom kommun och landsting.
Se även: ”En samverkan som lämnat skisstadiet” i videoform
Text: Robert Halvarsson Bild: Per Rhönnstad