Kognitiva Hjälpmedel – Shake Awake-klockan

ASP Bladet fortsätter sin artikelserie om kognitiva hjälpmedel och nu har turen kommit till Shake Awake-klockan.

Vi har samtalat med en brukare som använder den och detta är den personens erfarenhet av denna effektiva klocka för alla morgontrötta där ute.

Kan du berätta lite om hur Shake Awake-klockan fungerar? – Den liknar en klockradio, med digitala siffror fast utan radio, men med en display med stora digitala siffror. Till denna är en plastdosa, via en sladd kopplad. Dosan kan man då placera var man vill, exempelvis under madrassen eller kudden, och om man vill vakna, låt säga halv åtta, så kan man ställa in den så den tjuter, och dessutom vibrerar den.

Hur kommer det sig att du använder den? – Ja, jag har ju lite svårt att vakna. Jag sover djupt och då är det så bra med den skakande dosan, för det kan hända att trots att den piper och låter så är det ibland inte tillräckligt.

Vad tycker du är bra med den här väckarklockan? – Det som är bra är ju dosan, men det är också bra att det är stora och tydliga siffror på displayen.

Finns det något som är dåligt med den? – Det är inte så bra att glömma stänga av den när man reser bort, säger brukaren med ett skratt.

För den tjuter väldigt högt? – Jo, det är ganska så rejält. Men man kan ställa in vilket tonläge och volym man vill ha, allt ifrån en väldigt djup till en väldigt hög signal.

Har du något annat du vill säga om den? – Ja, det finns möjlighet att snooza, och då är snoozeintervallet på nio minuter. Om man använder sig av den funktionen får man ha bestämt sig för att efter tre gånger så får det vara slut med att snooza, och gå upp så att det inte drar ut för mycket på tiden. Det är för ens egen skull. Sedan kan jag tillägga att i mitt vaknande och att gå upp på morgonen, så är det inte enbart Shake Awake-klockan jag tar hjälp av, utan jag tar även hjälp av mina boendestödjare. De ringer och väcker mig. Så slutsatsen är att klockan och väckningen från boendestödjarna kompletterar varandra väldigt bra.

Text: Kajsa Jansson  Foto: alds.com

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s