Ett öppet råd på Brillianten

Representanter för Karlstads olika sociala verksamheter, projekt och föreningar träffas då och då i något som kallas för brukarråd. Rådens syfte är att ta tillvara på brukarnas egna röster och önskningar. ASP-Bladet närvarade på ett möte som innehöll lika delar kaffe, bullar och verksamhetsberättelser.

Vid Brilliantens lokaler träffades den 8 februari kooperatörer, deltagare och föreningsmänniskor i en brokig blandning. Kaffe och bullar står framdukade på bordet. Stämningen är lättsam och avslappnad. Vasti Ekholm som arbetar med brukarinflytande har ordföranderollen för dagen, och kompas av rådets ”ständige sekreterare” Kristina Rundgren.

Bland annat gås verksamheterna igenom. Allt ifrån nya baguetter till att Brillianten Festis kikar på nya lokaler berättas det om.

Kristina är förutom i sin sekreterarroll också en av dem som grundade Solakoop, och berättar hur det går för dem.
– Vi har fullt upp på Solakoop med två nya kooperatörer. Annars är det som vanligt. Det rullar på. Huvudet upp och fötterna ner, säger hon.
Margareta Kindfur är en annan av mötets röster. Hon representerar i detta sammanhang RSMH. Riksförbundet för social och mental hälsa.
– Här är det häcken full. Det händer mycket. Vi har fått en föreningslokal som vi ska skriva på kontraktet för. Men det verkar aldrig bli klart. Men vi har betalat hyra i alla fall, berättar Margareta Kindfur och övriga deltagare småskrattar vänligt.

Humorn finns här. I övrigt är karaktären är lite som ett vanligt föreningsmöte. Det finns en dagordning och ämnena är spikade i förväg. Bara vid något enstaka tillfälle styr Vasti in mötet på rätt spår när det flyter ut i småprat. Just idag har man också besök av de två socionomstudenterna Linn Lagerkvist och Rickard Odin. Två personer vi har fått stifta bekantskap med i förra numret av ASP-Bladet.
Linn och Rickard berättar om vad de har dragit för erfarenhet av sin tid i de olika verksamheter och projekt de har deltagit i. Här finns också rum för att tänka fritt kring problem och utmaningar för framtiden.
– Det man ser är att ekonomin styr mycket. Man ser att det finns ett stort behov, säger Linn Lagerkvist.

Under tiden de olika rösterna gör sig gällande kan man ana en djupare ambition till en lyssnande kommunal verksamhet. Karlstad kommun skriver på sin hemsida att man strävar efter brukarinflytande med stärkt gemenskap och delaktighet. Här är brukarrådet ett verktyg bland flera.

Det ska också fungera som en diskussionskanal och för att brukare ska kunna föra ett samarbete med kommunen, berättar Vasti Ekholm för ASP-Bladet.

Text: Robert Halvarsson Foto: Kajsa Jansson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s