Kognitiva Hjälpmedel – Timstocken

ASP Bladet fortsätter sin artikelserie om kognitiva hjälpmedel och nu har turen kommit till ”Timstocken”

En Timstock är ett hjälpmedel för människor som har svårt med tidsuppfattning, eller som har lätt för att glömma saker. Den hjälper brukaren hålla reda på vad klockan är eller talar om hur lång tid något tar.
Den stora användargruppen är människor med kognitiva funktionshinder, dock kan vem som helst ha nytta av produkten. Namnet är en kombination av orden tumstock och måttstock.
Genom att ställa in Timstocken på ett antal minuter när du utför en aktivitet, får du hjälp med tidsuppfattningen. När du till exempel sitter vid datorn, duschar eller utför diverse arbetsuppgifter ger den dig god överblick hur lång tid som återstår av aktiviteten. Den stora vinsten för brukaren är att kunna fokusera på en sak i taget, samt att den ökar självständigheten, genom att man slipper höra omgivningens ständiga påminnelser.
Det tekniska utförandet kan se olika ut. Det kan vara en handdator eller mobiltelefon med en kalenderfunktion eller bara en alarmfunktion, eller något annat slags apparat med ljud- eller ljussignaler som påminner om tiden.
Vanligast är den lilla avlånga lådan med lysdioder som slocknar varefter tiden går, och ger signal när tiden gått ut.
Vill man ha en Timstock på sin dator, kan en sådan laddas ner gratis från Särnät. Timstocken Time (kräver att Microsoft. NET Framework version 2 eller högre är installerat) är ett enkelt program som grafiskt visar hur tiden går. Den ligger överst på skärmen medan man jobbar med andra saker.

En användares kommentar: – ”Mycket användning av den, mestadels till TV-program, missar ofta starten annars. Underlättar att komma igång när jag ska göra någonting. Lättare att stiga upp på morgonen. Bra med lysdioderna – har tränat på tid i och med detta – bra vid vila på dagen så jag vilar begränsad tid, underlättar till datortid, diskning, plocka papper, städning, duschning, Trygghet och stöd, hjälper till att begränsa mig, så att jag inte ska bli utmattad, väldigt enkel, lätt, liten och smidig, bra kompis.”

Text: Kajsa Jansson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s