Law Abiding Citizen, Oroligt Blod & Kleerup

LAW ABIDING CITIZEN

Klassisk thriller med storspelande huvudrollsinnehavare. Låter detta lockande? I så fall är filmen ”Law Abiding Citizen” filmen för dig. I huvudrollerna ser vi Gerard Butler (300, Fantomen på Operan) och Jamie Foxx (Ray, Any Given Sunday) i en klassisk katt och råtta lek.

”Clyde Sheltons” (Butler) familj blir brutalt mördad men förövarna går lindrigt undan, något Clyde inte kan acceptera. Fast besluten att ta hämnd på rättsystemet går han på jakt på samtliga inblandade. Jamie Foxx spelar rollen som ”Nick Rice” chefsåklagare och ledare i jakten på Clyde. Filmen är som sagt bra spelad och har den där klassiska känslan som fångades bra i många av genrens peak i början av nittiotalet. En modern klassiker helt enkelt.

Text: Robert Olsson

OROLIGT BLOD
Med publiceringen av Oroligt blod har James Ellroy nu lagt sista handen vid sitt mastodontprojekt Underworld USA Trilogy. Researcharbetet för de tre böckerna (En amerikansk myt, 1995; Sextusen kalla, 2001; Oroligt blod, 2009) påbörjades redan i slutet av 80-talet och har varit ett pågående arbete till september 2009, då den avslutande delen släpptes i USA. Det sammanlagda materialet spänner över tvåtusen sidor text.

I böckerna berättar Ellroy den fiktionaliserade ”sanningen” bakom ett antal omstörtande händelser i amerikansk historia under åren 1958-1972. Läsaren tas på en resa till den skuggvärld som hemligen styr USA, och får bland annat insyn i planläggningen av morden på bröderna Kennedy och Martin Luther King, vi följer FBI:s krig mot den amerikanska medborgarrättsrörelsen och bevittnar maffians ändlösa hunger efter ännu mer, och ännu större profit.  Här beskrivs ett Amerika som förlorat sin själ, där statens och maffians hantlangare gör allt för att upprätthålla de officiella lögner maktens män – likt påvebullor – deklamerar.

I Oroligt blod har författaren i stort lämnat den korthuggna, stackatoartade stil – som kallats telegramprosa – som han använde i de två föregående delarna, men beundrarna känner ändå igen sin Ellroy, framför allt i den sataniskt svarta humor han alltid väver in i sina verks narrativ. Läskunniga människor som väljer att gå miste om denna djävulskt underhållande trilogi gör så på eget ansvar.

KLEERUP

Andreas Kleerup skrev sitt debutalbum ”Kleerup” som ett terapiarbete efter en drogkollaps. Musiken är elektronisk pop, huvudsakligen inspelad hemma i lägenheten. Skivan har tolv spår där inte mindre än sex olika sångerskor står för röstleveransen (på engelska) på lika många låtar. Förutom de två sånger där Kleerup själv sjunger finns även fyra instrumentella alster.

Och vad ska man säga då? Jodå – inte illa. Starkaste spåret: ”With every heartbeat” (Englandsetta) med Robyn på sång. Betyget: en fet trea.

Text: Christer Jansson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s