HUR VIKTIGA ÄR TÄNDERNA HOS EN PERSON?

Bemöter du en person med en dålig tandstatus annorlunda mot hur du bemöter en person med ett perfekt, jämnt och vitt garnityr? Eller tänker du ett steg längre och funderar på varför personen med den dåliga tandstatusen har hamnat i den situationen?

En orsak kan vara att personen ifråga lider av psykisk ohälsa. Människor med en psykiatrisk problematik får lätt dåliga tänder på grund av många orsaker som jag snart skall redogöra för. När du läst kommande text så kanske du tänker efter både en och två gånger nästa gång du möter en person vars leende inte ser ut som det i tandkrämsreklamen.

Läkemedel: Äter du någon sorts psykofarmaka så kan man nästan garantera att du kommer uppleva muntorrheten från helvetet. Minskad salivproduktion leder i sin tur till en ökad risk för kariesangrepp och tandköttsinflammationer. Att dagens psykiatrikerkår i princip aldrig skriver ut salivstimulerande medel (Xerodent t ex) gör inte saken bättre. Jag tycker att det borde vara en självklarhet för läkarna att samtidigt som de skriver ut psykofarmaka så ska de också skriva ut något medel mot muntorrhet.

Bristande hygienrutiner: Mår du riktigt dåligt psykiskt så är antagligen inte tandborstning och tandtrådsanvändande det primära du tänker på. Det är lätt att strunta i det eller så glöms det helt enkelt bort. Med hjälp av kognitiva hjälpmedel, ställ alarmet på mobiltelefonen!  och/eller hjälp från t ex boendestödjare eller anhöriga är det lättare att återfå borstrutinerna igen.

Olämpliga kostvanor: Ponera att du lider av en depression och ska fixa något att äta. Ställer du dig och lagar en ordentlig och nyttig middag vid spisen eller stoppar du in en färdigrätt i mikron? Oftast sker det senare alternativet hos någon i psykisk obalans. Lägg där till ett oftast ökat intag av godis, läsk och andra onyttigheter, ibland i form av tröstätning. Eller så kanske du lider av bulimi och hetsäter för att sedan kräkas upp maten vilket leder till att den frätande magsyran kommer i kontakt med tandemaljen vilket inte är någon bra kombination.

Undvikande av tandvården: Detta kan bero på flera saker men de vanligaste är nog tandläkarrädsla samt den dåliga ekonomi personer med psykisk ohälsa oftast får leva med. Tandläkarrädsla går dock att göra något åt (lustgasbehandling, lugnande medicin och narkos för att ta några exempel) men för det krävs det där första jobbiga besöket som ofta är fyllt av skam eftersom du skäms över din dåliga tandstatus.

Orkar du dig dock iväg så går det snart upp för dig att tänderna tillhör tydligen inte resten av din kropp eftersom högkostnadsskyddet inte gäller vid tandvård. Det kan med andra ord bli en saftig nota att betala för att göra något åt dina tänder. Just det här är något jag finner väldigt märkligt men jag vet också att det går att få ekonomisk hjälp till tandvård bara man vet var man ska vända sig. Tveka inte att ta upp det här med din läkare!

Nu har jag radat upp några orsaker till varför en viss grupp människor kan ha, och ofta har, en sämre tandstatus än gemene man och jag hoppas att det har fått dig att tänka till lite.

Vem vet, nästa gång kanske du bemöter det där leendet som innehåller en glugg med ett stort leende tillbaka. Och jag hoppas, jag hoppas verkligen, att du bemödar dig att ta reda på vad det är för en människa som finns där bakom gluggen. Nästa gång kan det vara du.

/Kajsa

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s