På jobbet: Annette Borneland – Enhetschef på lokalutvecklingsenheten

En körsångande enhetschef på lokalförsörjningsavdelningen, är personen vi får stifta bekantskap med i detta nummer av ASP Bladets återkommande artikelserie på jobbet. En kvinna som bland annat har koll på bostadssituationen för arbetsmarknads- och socialförvaltningens verksamheter.

Berätta lite för våra läsare vad ditt yrke går ut på.
– Jag arbetar som enhetschef på lokalförsörjningsavdelningen. Min enhet heter lokalutvecklingsenheten. Vi ansvarar för att sköta ekonomin kring kommunens alla lokaler. Jag har också uppdrag som inhyrare. När kommunen har behov av lokaler är det jag som letar upp, förhandlar och hyr dem åt kommunen. Till exempel åt arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Hur kom det sig att du blev enhetschef på lokalförsörjningsavdelningen?
– Jag läste från första början till lärare i svenska, engelska och tyska. Men när jag blev färdig lärare fanns det inte så många lediga jobb så jag bestämde mig för att läsa lite ekonomi. Eftersom det var så kul bestämde jag mig för att läsa klart. Efter det så sökte jag olika ekonomijobb och började 2001 som ekonom i kommunen. 2004 blev jag enhetschef för en liten enhet inom lokalförsörjningsavdelningen. Det är jätteroligt och spännande.

Hur arbetar ni kring personer med särskilda behov?
– Kommunen har krav på tillgänglighet, personer med exempelvis rullstol ska ha möjlighet att ta sig in i och röra sig fritt i lokalerna. Det kan vara lite krångligt då kommunen ställer ganska höga krav just på tillgängligheten, vilket hänger ihop med att man vill vara en ”kommun för alla”. Detta betyder att alla ska kunna delta även om man har ett fysiskt handikapp. I en byggnad som stadshuset ska exempelvis alla kunna komma in. Men det kan bli svårt när man hyr in bostäder, för det är inte alla hus som är sådana.

När ni har ordnat boende för personer med psykiska funktionshinder, har det hänt att grannar har vänt sig till er för att klaga?
– Det händer. Ibland hyr vi in lokaler för sociala verksamheter och då vänder sig människor till mig med synpunkter. Låt säga att en medborgare ringer och vill framföra en synpunkt på att vi ska införa en boendeform: jag tar då emot samtalet, diarieför det hela och försöker svara på det så noga och sakligt jag kan. Det brukar gå bra. Ibland så löser vi riktigt svåra problem och hittar riktigt bra lokaler för personer inom kommunen.

Är du med i den pågående Nordby-utredningen?
– Jag var inblandad i det ärendet i början och var i kontakt med mäklaren som berättade att Nordby fanns tillgängligt för försäljning. Sen så kopplade jag på expertisen hos oss, de handläggare som är bäst på att förhandla fastighetsköp. I början var jag med och lämnade information till grannar och förskolan som ligger bredvid. Några var positiva, andra negativa och några var kraftigt negativa. De lämnade synpunkter till kommunen, så politikerna har fått veta det innan de ska fatta beslut. Ärendet går upp nu i kommunfullmäktige den 27 maj, så vi vet inte nu om vi får köpa det. Det är i alla fall viktigt att vi sköter det på ett bra sätt, vilket vi har gjort tycker jag.

Hur jobbar ni med visionen Karlstad 100,000?
– Vi försöker bidra till visionen genom att ordna fram rätt lokaler och underhålla dem så bra som vi någonsin kan, med de begränsade resurser som vi har. Vi försöker ordna så att verksamheten har så bra lokaler som möjligt så att man har goda förutsättningar att bedriva bra verksamhet i exempelvis skola, omsorg, fritid och så vidare.

Hur ser er ekonomiska situation ut?
– Vi tycker precis som de andra förvaltningarna att vi har för lite resurser för att göra det jobb vi behöver göra. Vi har sparat på underhållet ett antal år, och nu brottas vi med en för liten underhållsbudget. Med andra ord: vi kan inte underhålla våra lokaler in- och utvändigt tillräckligt bra. Vi tycker inte att lokalerna är i så bra skick som vi skulle önska. Många av kommunens lokaler är rätt så gamla, 30 år eller äldre, vilket innebär att behovet är stort.

Vad är dina förhoppningar för framtiden?
– Jag skulle önska att vi kunde hitta alla de boendeformer som kommunen behöver för arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt vård- och omsorgsförvaltningen. Om det ginge att lösa så skulle det vara roligt. Det är det som är svårast att lösa just nu. Annars hoppas jag att våra verksamheter ska fortsätta att vara nöjda med sina lokaler, trots att vi har svårt att underhålla dem som vi vill. Är ni nöjda med lokalerna så är vi nöjda.

Text: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s