Arenadagen 2010

Det är en vacker och solig dag då ASP Bladets utsände cyklar in på den vackra gården som omger den gamla överstebostaden vid Sandbäcken.

Föreningen 100 % av mig, Verksamheten för sammanhållen rehabilitering och NBV (nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) kunde inte valt en bättre dag för att för andra året i rad anordna Arenadagen. Dagen till ära är gräsmattan fylld av små tält, en scen och bord och stolar och Café Översten har premiäröppet.

Fredrik Werling som är samordnare för dagen berättar att dagen främst är till för att skapa nya relationer. Att människor skall få möjlighet att vidga sina vyer samt utbyta erfarenheter och skapa nya kontakter. Det är en dag då mångfaldsbegreppet utvecklas ytterligare och föreningar och folk som på olika sätt arbetar med och för människor möts.

Dagen har ett digert program och många medverkande. Bland de som har tält i trädgården för att visa upp sin verksamhet återfinns bland andra All världens mat, NBV, Grön Rehab, Sandbäckens läderhantverk och smide, Solakoop, EBL Skolan och Internationella qvinnoföreningen Karlstad. Först ut bland föreläsarna är Mia Carlström som berättar om sitt liv med ADHD. Hon pratar även om regeringens satsning (H)järnkoll. Kampanjen syftar till att slå hål på myterna om psykisk ohälsa.

Genom att öppna upp för samtal och personliga möten vill man minska de fördomar och myter som finns kring psykisk ohälsa. En viktig del i kampanjen (H)järnkoll är att engagera människor som har egen erfarenhet av psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning. 200 ”(H)järnkollsambassadörer” kommer att utbildas under 2010 för att kunna föreläsa på konferenser och utbildningar samt synas i media.

Därefter bjuds vi på en uppvisning i orientalisk dans! Zara Ljungqvist som är beteendevetare, dansinspiratör samt lärare i just orientalisk dans visar hur man ska svänga på höfterna. Efteråt är det några stycken som har modet att själva prova på tillsammans med Zara. ASP Bladets reporter är inte en av dem.
Den tredje personen som äntrar scenen är den före detta buspojken från Hagfors, HG Storm, som trotsade alla odds och utbildade sig till psykolog. Nu hjälper han främst ungdomar som kommit på glid. Han använder sig av individuell terapi, gör utredningar, föreläser, handleder och coachar. Vid sidan av sitt arbete driver han en av Värmlands mest besökta bloggar, med i stort sett dagliga uppdateringar sedan 2008.

Nyligen startade han även ett forum i det sociala nätverket Facebook. HG talar mycket om att man skall ”gräva där man står” och han betonar vikten av att vara medvetet närvarande, så kallad mindfullness.

Efter det här börjar min hjärna kännas ganska fylld och magen har börjat kurra men det är med ett leende på läpparna jag lämnar Sandbäcken för den här gången. Jag konstaterar att Fredrik Werling hade rätt – det blev en dag fylld av möten, både gamla och nya.

Text & foto: Kajsa Jansson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s