ASP-bladet åkte till Forshaga för att hälsa på Johan Asp. Johan, som till vardags jobbar som enhetschef på ASP-ANA, tävlar på fritiden med att ställa ut sina katter på utställningar, och den välfyllda pokalsamlingen skvallrar om stora framgångar.
Hur började ditt intresse för kattutställningar?
– Det var för 16 år sen. Jag ville ha en långhårig katt, eftersom jag tyckte de var så fina, så jag sökte igenom tidningar och hittade en annons i NWT från en familj i Edsvalla som hade en norsk skogskatt. Jag och min fru Maria beslöt oss för att åka och ta oss en titt. När vi så träffade katten fick vi omedelbart bra kontakt med den. Den följde efter oss överallt och ville gärna sitta i knäet. Uppfödaren frågade oss om vi skulle kunna tänka oss att ställa ut katten i tävlingar, så det gjorde vi, och upptäckte då hur kul det var.
Vad går tävlingarna ut på?
– Varje kattras har en viss standard. En norsk skogskatt ska vara lite längre i bakbenen, ögonen ska vara i en viss form och den ska ha en viss typ av päls. Innan man åker till tävlingen förbereder man sig med att göra kattens päls så fin som möjligt. Vid själva tävlingen kontrollerar en domare om katten håller bra standard för sin ras, och hur den står sig i konkurrensen med andra deltagande katter. En av Johans katter har två gånger lyckats vinna den prestigefyllda Scandinavia Winner-tävlingen, som är en utställning för lite finare katter.
– Och så har vi några som har vunnit Europa Champion och Europa Premium. På utställningarna finns även sidogrenar där man tävlar i vem som har längst svans och vem som har störst tofs på öronen, men dessa är mest på skoj. Röda katter tävlar bara mot röda, men svarta katter kan får också tävla mot helblåa.
Vart äger tävlingarna rum?
– Överallt, men vi håller oss mest i Sverige och Norge. Fast vi har även varit och tävlat i Danmark och Holland.
Hur många katter har ni?
– Vi har tio stycken, vilket inte innebär några större problem. Några ligger ju och sover och andra är bara kelsjuka. För den som funderar så är det inga större problem än att ha fem katter. Det man märker störst skillnad på är väl åtgången på mat och kattsand.
Har ni planer på att skaffa fler katter?
– Det beror på. Vi har en honkatt som vi har parat, och kommer det ut rätt katt med rätt färg – och den ser bra ut – så kan vi tänka oss att behålla en av ungarna. När vi har kattungar så försöker vi ta nya kort av dem varje vecka som vi sedan lägger ut på vår hemsida, besök den gärna så kan ni se alla våra skönheter. Adressen är http://www.magorias.se
Hur kommer katternas namn till ?
Alla uppfödare som väljer att satsa på detta måste ha ett stamnamn eller uppfödarnamn. Det är det första som står i kattens namn, vi har stamnamnet S*Magoria´s. Efter stamnamnet så kommer kattens egna namn och det kan vara lite kivigt att komma på. Man vill ju att namnet skall vara lite tufft och passande.
Vem ska man vända sig till om man vill börja tävla med katter?
– Man kan ringa till en lokal kattklubb. Dessa hittar man på Eniro eller Gula Sidorna. I vårt område finns det två stycken: Värmlands Kattklubb och Karlstads Kattklubb. Klubbarna erbjuder hjälp till den som är intresserad av att köpa katt, bland annat om vilka olika raser som finns och vilken uppfödare man kan vända sig till. Värmlands kattklubb har en sida som alla är välkomna att besöka, adressen är www.vak.cc.
För den som är intresserad kommer det att äga rum en kattutställning i Forshaga ishall den första helgen i juli, upplyser Johan.
Text: Simo Paulakoski Foto: Per Rhönnstad