Ett Nexus av Rock n’ roll

PG Öberg jobbar som alkohol- och drogterapeut på Nexus. En rådgivnings- och behandlingsenhet inom Karlstads kommun som jobbar med unga upp till 26 år. Bakom sig har PG spelat i många framgångsrika band i sammanhang så vitt skilda som dansbandsmusik till skitig blues.

PG berättade för oss att han kommer från en musikalisk familj där hans far spelade dragspel.  Han började vid tidig ålder sjunga vid Uppsala domkyrkokör. Efter en tidig sångkarriär så gick han över till trumpet, hans mor påverkade honom då hon uppskattade en artist som hete Arne Lambert, detta var dock PG helt ointresserad av då det inte fanns någon rock i det hela.

När PG blev äldre och började med träslöjd så fick han en lärare som var väldigt musikintresserad, han lät sina elever bygga egna elgitarrer i trä. PG och två kamrater byggde då sina egna, hans var ljusblå. De fick till och med sätta fast riktiga strängar på sina guror. Hans mor hade även en singel med Cliff Richards Living doll, som var en stor hit under 60-talet. Sedan kom Beatles och resten är; så att säga, historia.

Ett annat minne från PG:s barndom är när han och några andra smågrabbar startade ett band vid tidig ålder. Övriga bandmedlemmar var Håkan, Tommy och Thomas. Håkan var granne och levde i huset bredvid. Lägenheten var stor så när föräldrarna var borta passade de på att sätta upp mickar gjorda av sopkvastar. De drog ut en liten skivspelare av plast med inbyggd högtalare i locket. De mimade bland annat till låtar som Twist and shout.

En dag när PG var sjuk så kom hans mor hem med en riktig elgitarr. Där började det på allvar. Han var 13 år då de började repa på riktigt. De satte då ihop ett band som heter Craft där PG var sångare vilket resulterade att de bland annat deltog i en popbandstävling där de kom femma. Sedan gick Per vidare till dansband, något som han själv upplevde var helt otippat.

Efter en muck från lumpen bestämde sig PG att flytta tillbaka till Uppsala. Där fick han ett erbjudande att spela med ett dansband på heltid. Han tog chansen vilket resulterade i turnéer och stora inkomster.

När PG ser tillbaka på sitt yrkesliv kan han konstatera att han har haft många olika jobb. Exempelvis har han varit musiklärare, jobbat i en musikaffär samt inom restaurangbranschen ibland annat Skåne, Stockholm och Sälen. Där träffade han även sin fru 1987 vilket resulterade i ett barn 1990. Efter det kände han att det var dags att ge sig vidare vilket resulterade i att han styrde sin kos mot Värmland, där han började arbeta med ungdomar.

Ytterligare en tidshopp fram till 1994, så satte PG ihop ett nytt band. Genom en spelning inför landshövdingen i Karlstad där TV4 var med och spelade in ett program som hette Återtåget, slog de så oväntat igenom. Det resulterade i massor av spelningar över hela Sverige och Musiken spred sig oväntat långt, skivorna såldes t o m i världens största skivaffär Wave i Tokyo.

PG jobbar idag på Nexus och ser kopplingen mellan musiken och arbetet med ungdomar som naturligt.
– Att kunna ”lira ihop” och ”stämma in sig” för att skapa allians är nödvändigt, säger PG och lägger till att en strävan efter ”här och nu” är lika viktigt i arbetet med människor som förhållningssättet i och till musiken.

Text: Simo Paulakoski, Robert Halvarsson
Foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s