Med spikmattan mot smärta

Spikmattan har varit ett omstritt fenomen. Årets julklapp var den hur som helst 2009 enligt handels utredningsinstitut. På Karlstads Universitet har Anette Kjellgren, docent i psykologi genomfört en studie om spikmattan och har kommit fram till en del intressanta saker.

NWT intervjuade Anette Kjellgren där hon berättade att de se mindre effekter med spikmattan på stress och sömnsvårigheter.

– Men det var så små skillnader så vi betraktar det som en slump. Det enda som vi hittade riktigt säkert var att den värsta smärtan minskade signifikant, berättade Anette Kjellgren för NWT.

För just de höga smärt-topparna kunde man se att spikmattan gav effekt. Anette Kjellgren hoppas få se fler studier på spikmattans effekter så att kunskapen ökar kring vad som händer i kroppen, hur stresshormon, oxytocin och hur endorfiner påverkas. Karlstadsstudien genomfördes på 35 personer i en ålder mellan 21 och 81 år.

Källa: NWT

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s