Nationalskald firad 150-åring

Gustaf Fröding hade blivit 150 år gammal om han hade varit vid liv idag. Detta har inte Karlstads kommun glömt bort utan valt att fira detta jubileum på ett flertal sätt. Genom stadsvandring, lunchpoesi, teater och musik har Karlstadsborna kunnat lära sig mer om denna mytomspunna poet.

För den med socialpsykiatriskt intresse kan Frödings liv vara intressant att studera, som var innehållsrikt men ingen dans på rosor. Hans alkoholproblem och bräckliga psyke ledde till att han vistades vid ett flertal hospital och vårdhem i Sverige, bland annat i Kristinehamn.  Om detta står det att läsa i boken ”Gustaf Fröding och kärleken – en psykologisk och psykiatrisk studie”, skriven av Johan Cullberg.

ASP Bladet fångade Sigvard Strömberg i flykten, en skådespelare som gestaltar Fröding själv under den uppskattade stadsvandring som på ett unikt sätt kombinerar poesi och teater.

Fröding gav ut flera diktsamlingar och flera av hans verk har tonsatts. En av de särklass mest kända är dikten ”Det var dans bort i vägen”, som har blivit till en visa komponerad av Henrik Lambert.

Text: Robert Halvarsson Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s