Tema val: Missbruksvården

I september får alla medborgare i Sverige rösta i tre val. Till kommunen, landstinget och till riksdagen. Två av våra reportrar har undersökt och frågat representanter för de olika partierna vad de vill göra inom missbruksfrågorna respektive psykiatrin. Vi presenterar därför stolt Tema Val.

ASP-bladets Jane Alsing har via nätet undersökt och frågat representanter för de olika partierna om deras nationella ambitioner för missbruksvården. Nedan följer ett samlat avtryck.

Socialdemokraterna (S) vill ha nya och fler platser inom missbruksvården. Man vill se fler uppsökarteam inom psykiatrin och särskilda boendeformer för människor som inte klarar eget boende. Socialdemokraternas Karin Berg: ”Varje människa som är sjuk har rätt till vård, omsorg och behandling. Det måste gälla alla, oavsett om man har en kroppslig sjukdom eller om man drabbats av psykisk ohälsa eller har ett psykiskt funktionshinder.

Publicerad i enlighet med Creative Commons. Rödgröna

Vänsterpartiet (V) anser att: ”Ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting när det gäller avgiftning, vård, uppföljning med mera, måste fungera bättre än idag. Vi vill ha en vårdgaranti som ger rätt till påbörjad vård och behandling inom sju dagar från det man har sökt hjälp. Fler av kriminalvårdens klienter måste erbjudas vård och behandling. Det ska finnas tydliga krav på myndigheter om att samverka för att förhindra att barn och ungdomar någonsin börjar använda narkotika.”

Tillverkning, innehav och försäljning av narkotika ska fortsätta att vara olagligt. De anser även att urinprov pekar ut missbrukaren, som får en stämpel för livet. De tycker att polisen jagar urinprov istället för att koncentrera sig på langningen. Detta gör att individen i fråga inte söker hjälp!

Lena Karlsson, kommunalrådskandidat för Vänsterpartiet anser att ”de sociala frågorna behöver få större plats i den kommunala budgeten, och där ingår missbruksvård. Sen är jag inte tillräckligt insatt för att veta vilka metoder som fungerar bäst, men det är klokt både för individen och hela samhället att satsa på missbruksvård, och ett välfärdssamhälle kan inte strunta i dem som behöver stöd allra mest!”

Miljöpartiet (MP) står för en restriktiv alkoholförsäljning och anser att detta är ett solidariskt ställningstagande för de människor som har svårt med att hantera lättåtkomliga droger eller alkohol. Exempelvis ska matserveringar med utskänkningstillstånd stå under noggrann tillsyn. Man vill även se till att människor som har ett missbruk ska få behandling utifrån sina egna förutsättningar och ges ett värdigt liv. Miljöpartiet anser vidare att det ska satsas på ungdomsverksamheter som vägleder ungdomar till ett liv utan alkohol och droger.

Moderaterna (M) säger om missbruk att: ”Det sitter för närvarande en statlig utredning (klar i november 2010) som ser över missbruks- och beroendevården, den kommer sedan att lägga förslag om förändringar som bedöms nödvändiga för att anpassa lagstiftningen till utvecklingen inom området. Målet ska vara en kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård utifrån den enskildes behov. Vi ser fram emot utredningens resultat och en fortsatt debatt i frågan hur missbruksvården ska utvecklas.

De ideella insatserna inom missbruksvården är en stor tillgång. Det är en kraft som bör stödjas på ett positivt sätt av statsmakterna. Frivilligorganisationer har utvecklat metoder för såväl förebyggande insatser som vård och stöd. Detta måste tas till vara på ett bättre sätt.” Moderaterna anser dessutom att skattenivåerna ska anpassas så att smuggling blir mindre lönsamt, samtidigt som den restriktiva alkoholpolitiken inte undermineras.

Publicerad i enlighet med Creative Commons. Centerbilder

Folkpartiets (FP) medlem Carolina Schale svarade: ”I korthet vill vi i Folkpartiet införa en vårdgaranti i missbruksvården. Ibland faller pusselbitarna på plats – boende, jobb och motivation – och då gäller det att insatserna finns på plats innan tillfället gått förlorat. Staten bör sluta en uppgörelse med kommunerna om en månads vårdgaranti till missbruksvård. Den kan med tiden omvandlas till lag, som vi gjort med vårdgarantin. Största möjliga valfrihet bör gälla även i missbruksvården. Missbruksvård är en personlig och känslig verksamhet. Ansvarsfördelningen mellan kommuner och landsting för missbruks- och beroendevården är för oklar och samordningen mellan de båda fungerar för dåligt. Det gör att människor i mycket utsatta situationer hamnar i kläm och att resurserna inte används effektivt.

En väl utbyggd och kunskapsbaserad missbrukarvård är en viktig del av en liberal alkohol- och narkotikapolitik. I dag är bristerna stora.
Missbruksvård är kanske en av de välfärdstjänster där det är allra viktigast att ta hänsyn till patientens önskemål. I största möjliga utsträckning bör lagen om valfrihetssystem användas, där missbrukaren får välja utifrån det behov socialtjänsten har bedömt finns. Mindre kommuner bör samarbeta så att det finns mer att välja på.”

Centerpartiet (C) vill ”förhindra narkotikamissbruk genom förebyggande insatser. Att barn och unga prioriteras i det drogförebyggande arbetet.
Anne Lennartsson svarade: ”Centerpartiet arbetar för att missbruksvården ska kunna erbjuda helhetslösningar, där behandling, bostad och sysselsättning samordnas i en rehabiliteringskedja. Kommunernas, landstingens och frivilligsektorns insatser ska samordnas. Volontärarbete bör uppmuntras.

Det ska finnas sammanhängande rehabiliteringsprogram i flera steg som omfattar behandling, uppföljning, boende, arbetsträning och även tandvård. Detta är viktigt för att få personer att avsluta sitt missbruk, men också för att erbjuda en väg tillbaka till samhället. Centerpartiet vill också dela upp de befintliga metadonklinikerna i mindre och specialiserade kliniker – exempelvis i kvinnokliniker, ungdomskliniker eller kliniker för äldre. Det möjliggör en mer individanpassad vård. Om narkomanerna inte samlas vid en och samma klinik kan också langning undvikas.

Kristdemokraterna (KD): ”Vi kristdemokrater vill att kommunerna ska ta ett större ansvar för missbruksvården. Vi har inte något specifikt vallöfte på riksnivå eftersom det är en lokal fråga. Men vi hoppas bara att kristdemokraterna ute i kommunerna kan få gehör för en bättre missbruksvård.”

Text: Jane Alsing

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s