Tankar om arbete och arbetslöshet

Under ett års tid varit har jag varit utan arbete. Jag har varit arbetslös tidigare men inte under så lång tid. Ett år en lång tid när dagarna och veckorna flyter i varandra. Under den här tiden har jag funderat mycket över arbete och arbetslöshet. Det är ju oftast det som upptagit mina tankar eftersom man har för mycket tid över. Jag tänkte här ta upp problematiken kring dessa problem.

Vad är arbete?
Man kan fråga sig vad arbete är. Enligt Wikipedia definieras arbete som en aktivitet som skapar ekonomiskt värde i form av varor och tjänster. För att ett samhälle ska fungera är arbete en förutsättning. Under kristider när arbetslösheten stiger blir samhället satt under press. En press som leder till utanförskap och i sin tur kan leda till psykisk ohälsa.

Arbete är något som de flesta tar för givet, något som bara finns där under trettio, fyrtio kanske femtio år av livet. Du vaknar på morgonen, går upp, äter, klär dig och tar dig till ditt jobb. Efter åtta timmar är du tillbaka hemma igen för att en stunds vila och sedan börjar proceduren om igen nästa dag. Under ett arbetsliv upprepas denna process tusentals gånger. Det kan synas vara ett evigt kretslopp, ett ekorrhjul som aldrig slutar. Men trots det synbart tröstlösa, inger tillvaron en trygghet. Varje dag vet du vad som väntar. Det finns inga osäkerhetsfaktorer som stör tillvaron.

Arbetskulturen
Kulturen spelar en stor roll för hur vi förhåller oss till arbete. Under lång tid har det svenska samhället präglats av den protestantiska arbetsetiken som menar att arbete är en moralisk plikt. Det är viktigt göra ett gott arbete för att tjäna sitt uppehälle.

In i gråzonen
Att vara arbetslös sätter livet i ett annat perspektiv jämfört med ett liv som är inordnat utifrån ett arbete.  I ett s.k. normalt liv där arbetet är den självklara medelpunkten finns tydliga skillnader mellan arbete och fritid.  Arbete och fritid är två skilda delar där båda är beroende av varandra.
Av egen erfarenhet vet jag att hur svårt det är att finna motivationen i vardagen när tillvaron blir en gråzon. Med gråzon menar jag att det inte går att inordna tillvaron på ett bra sätt, allt flyter samman till en grå massa. När du har ett arbete att gå till finns inte gråzonen. Helger och övrig ledig tid känns då mycket mer värdefull.

Utanförskap
Arbetet definierar vem man är. När jag träffar en person för första gången kommer alltid frågan vad man jobbar med. Om man är arbetslös kan den frågan vara jobbig att svara på. För egen del är har jag fått den frågan många gånger. Jag brukar svara som det är även om det ibland tar emot. Den frågan belyser utanförskapet på ett tydligt sätt. Om jag hade ett jobb skulle samtalet handla om mina arbetsuppgifter men istället beklagar sig den man pratar med över min situation. I sig kan det vara skönt att någon bryr sig men helst vill jag tala om att jag trivs på mitt jobb och jag gör något som är meningsfult för mig.

Om man identifierar sig med sitt jobb, vad identifierar man sig med om är arbetslös? För de som har många kompisar och är engagerande i exempelvis föreningsliv kan det fungera som ett substitut för vad ett arbete kan ge. Men om man inte har så många eller inga sociala kontakter kan utanförskapet fördjupas. I värsta fall kan det leda till social fobi, isolering och ångest.

Vägen tillbaka
En väg tillbaka, hur kan den se ut?  På den frågan finns inget enhetligt svar. Vi är ju alla olika med olika vägar att ta. Den mänskliga kontakten tror jag är mycket viktig för att kunna komma vidare. Det är lätt och bli isolerad och apatisk om man inte får mänsklig kontakt.

Text: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

2 reaktioner till “Tankar om arbete och arbetslöshet

 1. Tack Henrik Sjöberg för ett mycket bra inlägg om hur det är att vara arbetslös. På ett enkelt och rättframt sätt beskriver du hur det är. Vad du beskriver speglar en intressant utveckling av vad för sorts samhälle vi lever i, och hur svårt många av oss har att förhålla oss till det, att hitta förklaringar till vad det är, vad det handlar om. Jag tror inte att det finns några lättköpta förklaringar.

  Detsamma gäller de juridiska övergrepp en del medborgare utsätts för. I en essä har jag försökt ta reda på vad det kan handla om. Essä är franska och betyder att försöka, att skriva essäer ser jag som försök att försöka beskriva eller försök att bättre förstå hur vissa saker som händer i samhället kan ske.

 2. Träffande beskrivning av arbetslöshetens (icke-)konsekvenser…
  I mitt arbete möter jag otaliga människor med liknande problematik.
  Om det för individen inte finns ett arbete att tillgå – (över 4oo.ooo olycksbröder och -systrar i Sverige) ja, hur kan man förhålla sig? Vad kan göras för att undvika att hamna i ett psykiskt träsk, ”gråzonen”?
  Först och främst kan/ska man ”förhålla sig”, dvs bry sig! Kan vara svårt nog.
  Hur kan/ska/bör man förhålla sig? Vad är själva grundbulten i förhållningssättet? Jo, att hitta någon form av aktivitet, som dels är lustbetonad och dessutom förändrar ens ”gråzon” till något gripbart, hanterbart. Man bör bli/vara kompis med sig själv, våga språnget och därmed ge sig möjlighet att fjärma sig från vägen in i utanförskap och isolering, dvs social fobi ”face the fear”! Det framgår tydligt av artikeln ovan, att det som behövs är nôge en gör för att åstadkomma periodicitet och på det viset få grepp om tiden.
  Detta kommer att innebära att man gör bort sig.
  Och?
  Jobbigt?
  Visst!
  De som inte gör bort sig (liksom personer som inte begår fel på jobbet) är de som itt´nô gör!!! Men låt dom vara präktiga! Deras mående och situation förändras enbart till och bli sämre.
  Ergo: Törs gå med i någon förening/sammanslutning som träffas regelbundet, pröva på olika ting.
  Lycka till!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s