En väg till bättre självförtroende – Tips om hur du hittar rätt i självförtroendelabyrinten

Att stärka sitt självförtroende handlar inte så lite om att våga utmana sina rädslor. Livets ständiga skiftningar och skeenden kastar oss alla runt i tillvarons torktumlare, att alltid få känna sig på topp är ingen förunnat. Därför kommer här några enkla tips på hur du kan arbeta upp ditt självförtroende.

Något som vi alla har gemensamt är att ha ett självförtroende. Vissa av oss har det gott ställt på den fronten, medan andra känner sig sämre bemedlade på varan. Självförtroendet är ju något som i regel går upp och ner, men jag är övertygad att om den som skaffar sig en bra självförtroendebas – ett fundament varifrån man bygger på och förbättrar sitt självförtroende – kommer att uppnå en höjd livskvalitet.

Metoderna man kan använda för att känna sig starkare behöver inte alltid vara svåra eller märkvärdiga, men kan ändå kännas jobbiga för en del. Det finns inga mirakelmetoder, och den som vill ge sig själv chansen att må bättre måste också inse att självförtroende är något man måste jobba på livet ut. Kort sagt: vill du må bättre måste du också våga utmana dig själv!

En man som inte hade några problem med självförtroendet var den karthagiske fältherren Hannibal. Under det andra puniska kriget (218 f Kr.) ville han korsa Alperna med ett infanteri på 40 000 man, 8 000 ryttare och 40 stridselefanter, för att kunna anfalla Rom. När han föreslog detta för sina generaler reagerade de alla likadant: Omöjligt! Det kan inte gå! Hannibal svarade med det numera berömda citatet: ”Vi kommer att finna en väg eller så skapar vi en”. Det var det förtroende han hade till sin egen förmåga. Att karln förlorade både kriget och sitt land och sen tog livet av sig får vi se mellan fingrarna med här.

En av de vanligaste sakerna som håller människor från att fullfölja sina drömmar är rädslan för att misslyckas. Det grundar sig i avsaknaden av självförtroende, men det finns enkla sätt som gör att man får det lättare att övervinna denna rädsla.

Genom att utveckla ditt självförtroende och din tro på din egen inneboende förmåga så kommer du lättare att uppmärksamma och ta till dig de möjligheter som dyker upp, men som kanske hittills har gått obemärkt förbi dig. Du kommer också att ha styrka och inre övertygelse som är nödvändig för att övervinna de oundvikliga fallgropar och hinder som ständigt kommer att dyka upp på din väg.

Därför tänkte jag ge dig tio enkla små punkter som kanske kan ge dig bättre självförtroende. Många av de här övningarna är så enkla så man tror knappast att de ska förbättra ens självförtroende:

1. Bara en sån enkel grej som att sträcka på sig oavsett om man sitter eller går. Att sjunka ihop som en hösäck kan få vem som helst att tappa en del av självförtroendet.

2. Gör något som du skjutit upp en längre tid. Alla har vi något som vi skjutit upp en längre tid. Själv är jag grym på att skjuta upp saker.

3. När jag ändå skriver om enkla saker så tar jag en enkel sak till. Fräscha till dig och klä upp dig. Om du känner dig fräsch och snygg så kan jag lova att du genast mår bättre. Det gör i alla fall jag.

4. Sen har vi klassikern: var inte rädd för att misslyckas. Om du bara börjar våga misslyckas har du kommit en bra bit med ditt självförtroende. Jag vet att den här punkten inte alltid är så lätt, men att misslyckas är faktiskt en del av livet. Det finns ett känt uttryck som är mycket talande: Har du aldrig misslyckats med något har du heller aldrig varit med om något.

5. Lär dig tala inför grupp. Att hålla föredrag eller tala inför många människor är något de flesta tycker är jobbigt. Ja, inte bara jobbigt, många fruktar det. Jag om någon vet hur hemskt det kan vara. Jag minns hur jag under skoltiden genomled flera nervösa veckor innan ett skolarbete skulle redovisas inför klassen.

6. Ändra på en liten ovana. Då menar jag inte att man ska sluta med rökning, utan en betydligt enklare uppgift.

7. Bli en person som gör det du säger att du ska göra. Själv är jag mästare på att inte avsluta saker.

8. Prata. Att lära sig vanligt hederligt kallprat kan vara nog så jobbigt för en del. Många oroar sig för vad andra ska tycka. Jag tror att tjejer hanterar konsten att kallprata bättre än killar. Vi grabbar snackar ofta om idrott, till skillnad mot tjejer som oftare pratar om känslor.

9. Sluta jämföra dig med andra. Jämföra sig med andra kan man göra till döds, typ, han har snyggare bil, han tjänar mer pengar än vad jag gör o.s.v.

10. Jag har skrivit om det tidigare, vikten av att motionera. Detta tror jag är jätteviktigt. Först och främst får man kondition och bygger muskler, men det kan även vara social träning, då man träffar folk och umgås i grupp. Allt beror på vad man vill få ut av träningen.

Själv styrketränar jag för att slippa bli tjock och för att jag mår bra av att vara stark. Förutom detta spelar jag innebandy under vintrarna och fotboll
under somrarna. För er som aldrig varit med i en lagidrott kan jag varmt rekommendera detta. Det är inte bara träningen man mår bra av, det är också innebörden av att få tillhöra en grupp likasinnade.

Det finns ytterligare en dimension i att delta i lagidrott, nämligen tävlingsmomentet. För resultatet spelar självklart också en roll, i alla fall för mig. Vissa är ju mer tävlingsinriktade än andra, och en vinst är alltid roligare än en förlust. Med åren har jag lärt mig att hantera en förlust. När jag var yngre, då jävlar blev jag knäckt när jag förlorat. I dag vet jag bättre. Har jag och laget gjort vad vi kan och motståndet är bättre, då kan jag gratulera de andra. Förr hade jag gärna gett motståndaren en smäll och gått därifrån gråtande. Men icke numera. Jag antar att åren gjort mig ödmjukare.

Som sagt, vill du göra något åt ditt självförtroende så går det förbättra med små enkla knep. Kom ihåg att självförtroende är färskvara. Ta det lugnt, så hörs vi snart igen.

Text: Christer A

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

3 reaktioner till “En väg till bättre självförtroende – Tips om hur du hittar rätt i självförtroendelabyrinten

 1. Hej!

  Du får utan tvekan nämna alla artiklar du tycker om här, på din blogg.

  Tack för dina snälla ord.

  Hälsningar,
  Robert Halvarsson
  Red.

 2. Underbart skrivet! Jag har fått frågan i bloggen att skriva om självförtroendet. Är det lugnt ifall jag nämner din blogg? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s