På jobbet: Rickard Odin – projektansvarig på ASP-ANA

Hammaröbon Rickard Odin är ett nytt tillskott för ASP-ANA och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen här i Karlstads kommun. Han blev nyligen klar med sin utbildning till socionom via Karlstads Universitet och intresserar sig för organisationsfrågor och ledarskap, jämsides med ett människointresse som ledde in honom på den bana han nu befinner sig på.

Berätta lite vad ditt yrke går ut på?
– Just nu är jag projektansvarig för införandet av ett nytt dokumentationssystem som heter Viva IFO. Det ska börja användas inom hela förvaltningen och på ASP-ANA kommer det igång sommaren 2011. Jag är ansvarig för detta här på ASP-ANA och ska se till att det hela ska gå smidigt och flyta på som det ska. IFA är dock först och de kör igång under januari 2011.

Kan du beskriva vad Viva IFO är för något?
– Det är ett dokumentationssystem där man sköter all dokumentation kring klienter och brukare. Detta är något som exempelvis handläggare eller personal ute på boenden använder för att dokumentera saker och ting. Det finns ett system idag som heter WM IFO, så detta är egentligen ett byte av system till ett nyare som jag nog vågar påstå är mycket bättre. Jag är lite spindeln i nätet nu så att säga.

Hur kommer det sig att du valde att börja arbeta här på socialförvaltningen?
– Jag studerade till socionom och var klar i juli i år. Jag praktiserade här sedan tidigare och trivdes väldigt bra här då. På den vägen är det. I och med att jag hade varit här tidigare kände jag ju till alla på avdelningen också och visste vad jag kom till.

Är sociala frågor något som har intresserat dig länge?
– Ja, jag har alltid velat jobba med människor i den här sektorn i och med att jag har läst till socionom. Men sedan har jag också ett intresse för organisation, ledarskap och administration. Det finns många olika jobb inom det här fältet och det behöver inte bara vara riktat direkt mot brukare. Men jag vill testa på allt, nu ska jag jobba till siste maj sedan vet man inte vad det blir. Jag ska försöka samla på mig så mycket erfarenhet jag bara kan.

Vad har du för drivkraft i ditt arbete?
– Hade jag jobbat på ett ställe där jag hade direktkontakt med brukare hade det kanske varit enklare att prata om en drivkraft i form av att hjälpa människor och att förbättra situationen för folk. Just nu handlar det mer om att få saker att flyta på så smidigt som möjligt utan krångel den tid jag är här. Det handlar mycket om att göra ett så bra jobb som möjligt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig så här i inledningsskedet på ditt jobb?
– Just nu är det väldigt mycket lösa frågor kring hur systemet ska vara uppbyggt och vad man har för önskemål på det inom avdelningen, samt vilka funktioner man vill ha och hur man vill använda det i framtiden. Så mycket handlar om att man går igenom med olika arbetsgrupper hur de vill att systemet ska vara uppbyggt. En typisk dag kan exempelvis bestå av att man har ett möte med systemförvaltarna och med projektledare från dataföretaget vi anlitar. Jag är ju ny här också så jag har många frågor om hur saker och ting fungerar. Det finns ingen ”vanlig dag”, utan alla dagar ser olika ut. Det är väl det som är lite roligt också.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden efter att din tjänst går ut i maj?
– Jag vet inte alls vad som kommer att hända då. Men vi får se, allt är så nytt här också. Jag får säkert sommarjobba någonstans. Men nu kör jag på här så får vi se sen vad som händer i framtiden.

Text: Robert Halvarsson Foto: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s