Brukarkonferens i Munkfors

Den 9 september hölls en öppen psykiatrikonferens i Svenska kyrkans församlingshem i Munkfors. Bortemot ett hundratal besökare gästade konferensen och givetvis var även ASP Bladet där.

Peter Vang Piscator (t.v), präst och initiativtagare till konferensdagen, tillsammans med Lennart Berg (t.h), ordförande för RSMH i Säffle.

Församlingsprästen initiativtagare
Peter Vang Piscator som är präst i Munkfors tog initiativet till denna dag:
– Jag blev inspirerad av en konferens som hölls av RSMHs lokalförening i Säffle, och ville arrangera något liknande här i Munkfors. Min förhoppning är att nya RSMH-föreningar kommer att bildas i norra Värmland och att det som har fungerat i Säffle även kan fungera hos oss. Därför tog jag initiativet att kontakta Lennart Berg som är ordförande i Säffles RSMH-förening om att arrangera den här konferensen.

Avgiftsfritt
Ingen avgift togs ut för att besöka konferensen. Församlingshemmet lånades ut av kyrkan och maten bekostades av landstinget. På så sätt kunde alla som ville, gästa denna konferensdag.

Dagens upplägg
Brukarkonferensen inleddes med ett invigningstal av landshövdingen för Värmlands län, Eva Eriksson. Hon förmedlade ett brev från kungen och ett stipendium till Lennart Berg och Ellenor Carlsson, representanter för RSMH i Säffle, för föreningens arbete med Säfflemodellen.
– Vi ville börja dagen med något som fungerar, vilket är fallet med verksamheten i Säffle. Även att ge kännedom om olika verksamheter som berör oss. Avslutningsvis ville vi lyfta fram hur det ser ut idag i våra kommuner här i norr, berättar Peter Vang Piscator.

Konferensens budskap
– I första hand är vi varandras medmänniskor och behöver bemöta varandra utifrån det. Länge har den psykiatriska professionen ställt sig över de så kallade patienterna, men patient är jag bara i det ögonblick som jag konsulterar exempelvis en läkare, och även om jag är patient så ska vi möta varann i ögonhöjd. Ingen av oss står längre över den andra. Detta hoppas jag att vi har lyckats förmedla under dagen, avslutar Peter Vang Piscator.

Text: Karl-Peter Johansson

Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s