Nytt kunskapscentrum för autism och ADHD

Under Augusti månad öppnade Karolinska institutet ett nationellt kunskapscentrum om autism och ADHD. Centrumbildningen är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting.

KIND, (Karolinska Institutet Center of Neurodevelopmental Disorders) bedriver en verksamhet som bland annat är inriktad på kunskapsspridning om metoder för tidig upptäckt, diagnostik och behandling. Det är det första av sitt slag i Sverige. Verksamheten kommer att fokusera på fler områden. Föreståndare Sven Bölte är entusiastisk inför framtiden.
– Vi har ett ganska brett område att fokusera på, det är basforskning men även kliniskt användbar forskning. Vår fokus ska vara att förbättra situationen för barn och deras föräldrar. Det ska inte bara resultera i artiklar i forskningstidskrifter, berättar han för ASP Bladet.

Mer verksamhet som kommer att drivas inom KINDs ramar är att analysera och studera vad för sorts utbildning som kan behövas för personer som jobbar inom skola, vård och socialtjänst. Sven Bölte berättar vidare att de nu sex forskningstjänsterna som är knutna till KIND successivt kommer att utökas. De ligger ju fortfarande i startgroparna.
– Jag tänker skapa något större än det som redan finns, berättar Sven Bölte.

En större sak som KIND och Autism- och Aspergerföreningen i Stockholms Län tillsammans verkar för är ett pilotprojekt i länet kring vad som kallas för Case management, eller på svenska: ”lots”. Detta projekt är till för att samordna insatser gentemot funktionsnedsatta personen när det gäller stöd, insatser, behandling och habilitering.

Syftet är att  avlasta föräldrarna eller den anhörige, något som både kan vara bra för individen och även samhällsekonomiskt.  Internationell forskning visar att case management ger bra resultat beträffande individens och föräldrars funktion, livskvalité och hälsa.

Anne Kierkegaard, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen föreningen, Stockholms län, berättar för ASP Bladet att hon tyckte att invigningen i augusti månad var trevlig och givande. Hon tycker det har saknats ett sådant här centrum i Stockholm tidigare.
– Det var en samsyn och glad förväntan och för mig personligen ett erkännande för allt arbete jag gjort för att få till detta, berättar Anne Kierkegaard.

Text: Robert Halvarsson

Om Robert Halvarsson

Ordförande för kooperativet Mediagruppen Karlstad, redaktör för tidskriften ASP Bladet och verksamhetsutvecklare för Miljöpartiet Värmland. Kontakt: robert.halvarsson@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s