Våld & Missbruk – En del av vardagen för många kvinnor i dagens samhälle

Hur är det egentligen med våld mot kvinnor och relationen till droger? Hur kan det komma sig att kvinnan i hemmet tar till olika former av droger för av döva känslan av den psykiska och fysiska smärtan mannen åstadkommer henne?

Jag har varit ute och tittat på nätet kring dessa frågor och letat efter anledningen till att missbruk uppkommer i hemmet, samt varför våld mot kvinnor blir allt vanligare. Det finns ingen forskning som säger att stress är en direkt orsak till att mannen misshandlar kvinnor.

Men det kan vara en bidragande orsak. Om mannen exempelvis är alkoholist och mycket stressad kan det bidra till en ökad chans till att han misshandlar sin kvinna.
Enligt FN är våld mot kvinnor: ”varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet”.
Ett exempel på detta är en kvinna som blev utsatt för misshandel dagligen av sin pojkvän. Båda var bostadslösa och det tog hårt på deras förhållande. Han började slå kvinnan gul och blå var och varannan dag. Naturligtvis blev hon rädd och började dricka alkohol för hon visste vad som komma skulle. Slag vareviga dag. Till slut var hon alkoholiserad och inte blev det bättre när de sedermera fick bostad.

Han fortsatte slå henne, mestadels för att de inte hade pengar till alkohol och det hela slutade med att kvinnan flyttade, lämnade sin pojkvän och fortsatte sin egen väg. Problemet vara bara att nu var hon fast i ett missbruk som hon fortfarande inte tagit sig ur.
Man kan då fråga sig vad hon skall göra? Ta kontakt med sociala myndigheter, gå på möten eller kontakta någon form av kvinnojour som kan hjälpa henne? I nuvarande tillstånd vill hon inte ha hjälp utan är nöjd med att ha en egen bostad.

Problemet är att missbruket har börjat tära på hennes kropp. Hon orkar inte träna och hantera vardagliga ting såsom att städa och så vidare. Det enda hon ser fram emot är att ta en öl så hon får lugna sina nerver.

Allt detta har skett på grund av en kille som inte kunde hålla händerna i styr. Det är rent ut sagt för bedrövligt. Det konstiga i det hela är att när samhället får upp ögonen för situationen så undviker man att ”lägga sig i”. Hade det skett i tid kanske situationen sett annorlunda ut för henne.

Ett annat exempel är en kvinna som har en pojkvän på annan ort. När hon åker och hälsar på honom tvingar han henne till att gå ut och fixa pengar till alkohol. Det kvittar vad vi som är vänner säger till henne, som att hon har egen bostad och inte behöver åka dit. Går hon inte ut och fixar pengar till ölen som han vill ha varje dag blir han vansinnig och misshandlar henne.

Detta gör naturligtvis att hon blir ett nervvrak och tar till de medikament som finns för att lugna sina egna nerver.

Att missbruka och att vara utsatt för våld kan ofta vara en svår kombination. I Göteborg har de öppnat en lokal för enbart heroinmissbrukande kvinnor – vilket har visat sig vara en utomordentlig lösning.

Från att tidigare blivit trakasserade utav missbrukande män har de nu tillgång till egna studier, en lokal där de kan mötas.

Text: Jane Alsing

 

KVINNOR SOM BLIVIT UTSATTA FÖR VÅLD KAN KONTAKTA FÖLJANDE NUMMER

Kvinnofridslinjen
020-50 50 50
Alla kvinnors hus Journummer
08-644 09 20
Alla kvinnors Hus Karlstad
054-183034

Alla kvinnors hus Karlstad har följande öppettider
Måndag-Fredag 09.00-14.00
Kvällar och helger
Torsdag 17.00-20.00
Lördag 14.00-17.00
Det finns naturligtvis andra former av kvinnohus och går man ut på nätet finns det massvis information att få.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Våld & Missbruk – En del av vardagen för många kvinnor i dagens samhälle

  1. Bedrövligt!
    Detta att inte lägga sig i… Förutom individrelaterad orsak finns det ju ett slags (anti-) kultur som ligger till grund för ställningstagandet att blunda. En kusin till Jantelagen?!
    Dock – icke att förglömma de män som befiner sig i liknande situation som beskrivs ovan. När man utgår från ca 3oo.ooo fall av kvinnomisshandel per år uppskattas mörkertalet för män, som misshandlas av sina kvinnor, till ca 1oo.ooo fall per år… Detta är ett problem som är minst lika skambelagt som det förra. Det finns gôtt ôm fôlk sôm förnekar problemets existens…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s