Ett band solen alltid lyser på

Med fem stycken skivor i bagaget, utsålda spelningar och fullsatta lokaler är Solstabandet unika i dagens musikklimat. De består av personer med erfarenhet av psykisk ohälsa, som har hittat en gemenskap i musiken. ASP Bladet träffade två av bandmedlemmarna för en samtalsstund.

 

Ulf Andersson och Magnus Lund hälsade på Mediagruppen en smällkall dag i tidiga december. De spelar tillsammans med tre andra killar i Solstabandet, som repar en gång i veckan på Zackrisdal. Ulf hade tidigare spelat elbas och tillsammans med skötaren Christer Lindén och några andra killar startade de bandet 2004. För tre år sedan prövade Magnus att fylla kostymen som ny trummis och var som klippt och skuren för rollen.

Från gruppens gryning under namnet Nice Guys och demoinspelningen ”Första steget” har det hunnit rinna mycket vatten under broarna. Då som nu handlar det om en tät rock ’n roll-gemenskap som har kommit att resultera i allt från en pantomin-musikal till flera inspelade skivor. Både Ulf och Magnus är en bit över 40, men intresset för musik sträcker sig långt bakåt i tiden. Magnus Lund minns:
– Varje dag då man slutat skolan gick man hem och spelade trummor någon timme tills man blev alldeles svett. Kanske var det överenergiskt. Hade de ställt någon diagnos då bland dem som finns idag så hade det kanske varit adhd som gällt.

I sin bakgrund har båda spelat i ett flertal band. Ulf har lirat med flera konstellationer i Hagfors, Kristinehamn och Karlstad och Magnus har hållit på med klassisk rock ’n roll i sin gamla hemstad Borås. Även om det inte för någon av dem ledde till några världsturnéer där och då fick de blodad tand vilket man nu får utlopp med genom Solstabandet.
– Nu kan man ju säga att pojkdrömmen har gått i uppfyllelse då man har kommit ut med ett antal skivor, säger Ulf Andersson och Magnus instämmer.

Magnus och Ulf repar en gång i veckan, ofta två timmar åt gången. Båda två trivs väldigt bra med det arrangemanget. Genom att dela sin musikglädje har man utvecklat starka band till varandra.
– Sista repet var helt underbart. Det var drag under galoscherna så att säga. Jag får en väldigt bra kick av att hålla på. Senaste tillfället körde jag med proppar i öronen och kunde då slå mycket hårdare och fick verkligen igång endorfinerna, berättar Magnus Lund.

Må bra-musik Som ASP Bladet tidigare har skrivit om så används musik i terapiformer och det forskas på musikens välgörande effekter på psyket. Det finns heller inget som säger att det som ska lyssnas eller utövas måste vara klassisk musik eller New age-vågskvalp. Att det kan hjälpa en när man inte är på topp tror Ulf absolut stämmer.
– Ibland kan man spela musik för att må bra. Det är alltid stor feedback i gruppen när man går ut till det lilla röda huset på Zackrisdal. När jag är ute för att lyssna på musik förväntar jag mig ungefär samma sak när jag själv står på scen som när jag lyssnar på en rockgrupp. Detta att det ska finnas ett kort avstånd mellan de som spelar och de som lyssnar, berättar Ulf Andersson.

Varje år spelar Solstabandet tre, fyra gånger live. Men de skulle gärna utöka tillfällena om det finns intresse. I dagsläget uppträder man i Karlstad, men är även öppna för att bege sig till andra städer om arrangörer hör av sig. En sak är dock säker: nästa gigg är den 22 december klockan 19:00 på Arenan. Du kommer väl?

Lyssna på Solstabandet

Text: Robert Halvarsson Foto: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s