Att starta en stödgrupp

Svenska OCD-förbundet Ananke hade en medlemsträff i Karlstad där man ämnade bilda en stödgrupp för medlemmar med tvångssyndrom. Olle Åsard från Ananke i Stockholm höll i mötet och berättade att Ananke nu startat 30 stödgrupper runt om i landet.
– En stödgrupp är en väldigt bra hjälp för dem som deltar i den, sa Olle.

Stödgruppen träffas en gång i veckan under tre månader, i Karlstad skulle man dock bara träffas tre gånger, till att börja med. Själva gruppen består av åtta personer, vilket anses lagom. Två stycken personer ska vara ledare: en med tvångssyndrom och en anhörig. Det ska var fyra med problem och fyra som inte har problem. I en grupp är vissa personer tysta, och då gäller det att gruppledaren fördelar ordet så att ingen känner sig utanför. Vill man inte prata så behöver man inte, utan samtalet ska komma ifrån gruppen.

Stödgruppsledaren har en pärm med arbetsmaterial som utformats på Psyket i Uppsala, där det står vad man ska prata om vid de olika träffarna, till exempel om mediciner eller terapi. Även fem filmer ingår i paketet. Olle tyckte att den här pärmen var lite för ambitiös i sin utformning, att den innehöll för mycket material, så i Karlstad väljer gruppdeltagarna arbetsmaterial fritt ur pärmen.

I Sverige är det mest i Stockholm, Göteborg och Malmö som stödgrupper startats upp.

Text: Olle Stagnér

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s