Kan man knyta ihop olika livsåskådningar med psykisk ohälsa?

I dagens samhälle är det många som söker sig till olika livsåskådningar för att finna något som de på ett eller annat sätt söker. Det finns många olika livsåskådningar, en del bygger på religion medan andra inte gör det. Det jag reflekterar över är vad som får oss människor att söka olika vägar för att komma till ro och finna oss själva.

På något sätt tror jag att det här sökandet är en konsekvens av samhällets utveckling, då allt går så fort att man ej hinner med att reflektera över vad som sker runt omkring en. Vare sig det är i ens omedelbara närhet eller inom ens familj och andra sociala bands omgivning. Jag upplever att man i dag springer i från människans basbehov, som till stor del består av sociala bitar såsom familj och vänner. Ett behov som när det är tillfredställt också ger saker som trygghet, vänskap och närhet.

Att ha någon att kunna vända sig till då man har ett behov av att prata ur sig är jätteviktigt. I dagens samhälle sker mycket av den sociala kontakten med mobiltelefoner och Internet, vilket gör att vi riskerar tappa bort den viktiga sociala biten av att umgås i verkligheten. Om man ser bakåt i tiden så transporterade människor sig sinsemellan med häst och vagn: detta var bara för hundra år sedan! I dag åker vi istället med bil, tåg, mc och flyg – jag är helt övertygad om att det påverkar människor, bland annat genom ökad stress.

Hur viktigt det än kan vara att alltid vara tillgänglig kan jag därför inte låta bli undra över tillgänglighetens effekter på människan. För inte så många år tillbaka i tiden var det ett helt annat samhälle ur kommunikationsperspektiv, och då var även sådana termer som mental utbrändhet inte heller så vanliga.

Bara att ta en kort promenad till lokala affären innebär idag att man möts av en ständig rörelse i trafiken och att man ständigt hör en massa ljud som ens hjärna registrerar, oavsett man vill det eller inte. Sinnesintrycken upplevs kanske utan att man ens tänker på att dem, eller ens märker att de sker – jag tror man kan bli väldigt trött i själen av allt detta. Utvecklingen under de senaste decennierna har gått fort och jag individen har svårt att hänga med i alla förändringar som sker.
Jag tror som sagt att den mentala utbrändheten och psykiska ohälsan kan kopplas samman med människors olika intressen över olika livsåskådningar. Tappar man tråden till vad som sker med en så börjar man tillslut leta efter en ny tråd att koppla an till – och då kan man många gånger bli inspirerad av andra sätt att se på livet.

Att söka lugnet I dag har människan en tendens att börja söka efter meningen med livet och vart de har sin roll eller plats i det hela. När man känner sig stressad och jäktad kan ett naturligt steg vara att börja använda sig av olika livsåskådningar för att finna vägen till själaro. Det ligger nära till hands att man genom olika livsåskådningar söker vägen till ett mentalt lugn.

För mig är kopplingen mellan livsåskådningar och psykisk ohälsa ganska tydlig. Tappar man bort sig själv på ett eller annat vis får man kämpa med att finna åter till ett välmående. Vägarna varierar, en del går till psykiatrin men många kommer ut därifrån och känner att svaren till ens mående inte finns där att hämta, så de söker vidare och kanske finner den i någon form av livsåskådning.

Motsatsen till lugnet människor söker är exempelvis den utbrändhet som blir allt vanligare i dag. Utbrändhet kan i bland inte kopplas samman med någon specifik händelse eller förändring; en del människor bara går in i väggen och tappar all energi och ork till att orka med sitt liv för stunden. Det i sig kan vara en skrämmande upplevelse. Det kan ta åratal att komma ur den fasen, till och med kan man vara märkt för livet av den utbrändheten.

Viktigast att må bra Det viktigaste torde vara att man mår bra och utvecklas som människa på alla plan, oavsett vad man har för livsåskådning så är det i sig ett förhållningssätt till hur man ska hantera allt som sker i livet – för att på så sätt finna ett harmoniskt sätt att leva på.

En livsåskådning är för mig ett sätt att göra det enkelt för mig i min tillvaro, skapa trygghet och harmoni i mitt inre och på så vis minska den inre stressen jag har känt av så stora delar av mitt liv. Mitt sätt att se på livet genom en livsåskådning har hjälpt mig på många sätt. Bland annat genom att jag har fått lättare att hålla fokus på vad som sker i mina tankar.

Då jag har ADHD så har mina tankar ofta skapat känslor som lett till inre stress. Ofta har den processen skapats av något yttre som skett i min omgivning då allt gått så fort runt mig. Mitt val har varit att ha en livsåskådning som jag känner att jag kan identifiera mig med, vilket har gett mig hjälp att hålla fokus på det som jag tycker är viktigt och bra för mig. På så sätt har jag också äntligen fått uppleva det jag sökt under hela mitt liv, inre lugn och en själ full med harmoni.

Text: Thomas Andersson Bild: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s