ADHD blir bättre med särskild kost

En undersökning om kostens betydelse vid diagnosen adhd publicerades nyligen i tidskriften Lancet. Det är första gången denna väletablerade skolmedicinska skrift ställer sig bakom påståendet att adhd skulle påverkas av vilken kosthållning personen har.

Trots att allt fler barn och även vuxna diagnostiseras med adhd är fortfarande orsakerna till symtomen, som hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter, okända. Men idag publicerar den välkända brittiska tidningen the Lancet en teori som sannolikt kommer att väcka stor uppmärksamhet.
Artikeln baseras på en holländsk studie där forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd. Hälften av dem fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel medan de övriga åt som vanligt.
Utgångspunkten för studien var att adhd skulle kunna kopplas till allergi eller överkänslighet mot viss mat. Kostgruppen fick därför samma behandling som svårt mat-allergiska barn får för att försöka fastställa vad de är överkänsliga mot.
Under fem veckor fick de 50 barnen i princip enbart äta en kost bestående av tio livsmedel som är kända för att inte ge upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner. All annan mat togs bort. Samtidigt testades samtliga barn regelbundet med olika adhd-tester

– Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde vi påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent, säger professor Jan Buitelaar från Radboud-universitet i Nijmegen som lett studien.

– Vi såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av adhd skulle kunna ha kostanknytning, slår han fast.

Egna reflexioner
Det är ett intressant ämne tycker jag själv, då jag själv har adhd så har jag sedan länge märkt av att just kosten påverkar min impulsivitet och min förmåga att fokusera. Om jag håller mig till de livsmedel som nämns i denna undersökning: som ris, kyckling, fisk och frukt, så blir jag mer fokuserad och lugnare i mitt inre. Jag får samtidigt positiva energier, mer ork helt enkelt.

Äter jag däremot mycket kött och fet mat så blir jag väldigt trött och slö, samt mår dåligt rent ut sagt. Sötsaker är inte bra för mig alls, jag blir stressad och impulsiv av det, sen mår jag dåligt av hur det påverkar mitt blodsocker. Jag blir väldigt stressad av att blodsockret går upp och ner.

Visserligen har jag aldrig fått någon mat-allergi diagnostiserad av en läkare, men jag vet att jag ska hålla mig ifrån vissa saker som mjölk, kött och godis med mera. Så visst är kosten viktig när man har adhd, i alla fall är det så utifrån mina egna erfarenheter.

Text: Thomas Andersson Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s