Vann pris för äkta känslor

(H)järnkoll höll för en tid sedan en filmtävling, var syfte var att lägga fokus på film som tar hål på fördomar kring psykisk ohälsa. Joel Rayners drygt fyra minuter långa dokumentär: ”Det får inte finnas, det får inte synas”, vann tävlingen.

I filmen skildras Rayners barndomskamrat Erik Pedersen, som har upplevt ett flertal depressioner – vilket skildras på ett öppenhjärtigt sätt genom en intervju och nattpromenad genom uppväxtens Ängelholm.

Juryns motivering för Rayners pris var att det var en: ”klassisk och välgjord intervjufilm som genom huvudpersonen Eriks känslomässiga direkthet bränner igenom och berör. Känns i magen och i hjärtat – och ger hjärnan bränsle i den komplicerade frågan om psykisk ohälsa. Begåvat berättande i ord och bild, som effektivt tar kål på flera fördomar.”

Rayner studerar en filmlinje på Skurups folkhögskola. Det var hans lärare som tipsade om (H)järnkolls tävling och som uppmuntrade studenterna att skicka in tävlingsbidrag.
– Uppdraget, att ta död på fördomar, var jättesvårt. Men det var kul att jobba förberedande i klassen med det. Många kände inte till så mycket om psykisk ohälsa så vi bad läraren att bjuda in någon som kunde prata mer om ämnet. Sedan hade vi en heldag med skolans kurator, berättar Joel Rayners i en intervju för (H)järnkoll.

För Värmlands räkning tävlade Rikard Waxin och Mikael Bengtsson Högman, som genom filmen ”Kevin” knep en andraplacering. Rikard och Mikael studerar på Molkoms folkhögskola och gestaltar i Kevin den ensamhet som kan komma ur att uppleva sig sakna verktyg att närma sig någon man tycker om. Här förklaras denna oförmåga genom huvudkaraktärens funktionshinder. Juryn tyckte det var en: ”bra idé, talande med mycket laddade scener. Får fram den oändliga ensamheten hos den drabbade.”

Se tävlingsbidragen och vinnaren här: tinyurl.com/5uem4ch

Text: Robert Halvarsson

Om Robert Halvarsson

Ordförande för kooperativet Mediagruppen Karlstad, redaktör för tidskriften ASP Bladet och verksamhetsutvecklare för Miljöpartiet Värmland. Kontakt: robert.halvarsson@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s