ARENADAGEN 2011

Torsdagen den 19 maj gick Arenadagen 2011 av stapeln i ett vackert försommarväder. Arenadagen är ett årligt evenemang som arrangeras av Gemet på Sandbäcken. Det har som syfte att visa upp olika verksamheter som alla har beröring med Vuxenavdelningens arbete.

I den vackra trädgården vid Klarälvens strand hade det samlats ett 40-tal besökare som strosade runt och besökte de olika utställarna. ASP bladets utsända fick möjligheten att prata med några av deltagarna.

Jessika Mellqvist från Killstad demonstrerade hur länkning gick till. Det är en teknik där man tar små ringar av metall i material som mässning, koppar och nysilver och fäster ihop dem för att bl.a. göra halsband och armband.

Hon visade med säker hand man tillverkar de vackra smyckena. Jessika berättade att hon trivs väldigt bra på Killstad, där hon vanligtvis arbetar, och sa vidare att det är en underbar plats där det är lugnt och skönt.

Vid ett annat utställningsbord träffade vi Madeleine Nyström, representant från NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsförbund).

– Arenadagen är en chans att träffa folk och ta nya kontakter, sa Madeleine.

Detta svar fick vi höra från de flesta vi pratade med, att Arenadagen är ett utmärkt tillfälle att knyta nya kontakter med besökare och andra utställare. En del röster uttryckte dock att det var svårt att nå ut till en större allmänhet. Detta är ju viktigt om ska ändra värderingarna till det bättre när det gäller psykisk ohälsa.

EN NATURLIG RYTM

En annan röst under dagen var Maria Ståhl som har jobbat som sjukgymnast i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon gav ett väldigt varmt och genuint intryck, och passade utöver sin föreläsning på att låta åhörarna göra några rörelseövningar. Hon går snart i pension, men passionen för sitt arbete och drivkraften att få människor att förstå vikten av att respektera den egna kroppens gränser var väldigt tydlig.

– Det gäller att lära känna igen sina egna stressignaler, sina kroppsliga symptom. Kropp och knopp kan exempelvis vara i obalans, knoppen vill ofta mer än vad kroppen orkar med. Därför är det fantastiskt att komma ut i naturen, där man bara är, bortom allt vimmel och alla intryck, berättar Ståhl.

Nutiden präglas också mycket av en utpräglad stress enligt Ståhl. Det gäller att hänga med i tempot för att inte bli omkullsprungen! Från tidig ålder fastläggs för unga en prestationsbaserad identitet. Något som hon exemplifierar genom att den unge beröms ofta för vad den gör och inte vad den är.

– Man springer till bussen och jagar till dagis. Äter snabbt och utöver det finns aktiviteter runtomkring. Att leva med naturen borde vara en självklarhet, men nuförtiden är det väldigt mycket yta. Jag blir väldigt beklämd när jag ser alla småflickor som är välsminkade som mannekänger, säger hon.

Maria menade också om man stressar för mycket är det svårare att leva i nuet. Att stanna upp, finna ro i naturen där stressen inte är lika närvarande, kan leda till ett bättre liv, både kroppsligt och själsligt. Man kan då lättare leva här och nu.

Text: Henrik Sjöberg & Robert Halvarsson
Foto: Katarina Gustafsson

Om Robert Halvarsson

Ordförande för kooperativet Mediagruppen Karlstad, redaktör för tidskriften ASP Bladet och verksamhetsutvecklare för Miljöpartiet Värmland. Kontakt: robert.halvarsson@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s