På jobbet med Ulf Skogsberg, butikschef Gengåvan

Det går inte att ta miste på det. Ulf Skogsberg är en passionerad man med stor kärlek till sitt arbete som butikschef för Gengåvan. Sedan tre år är det här han är, mitt bland människor med livserfarenhet och historia.

Vad har du för bakgrund innan du började arbeta för Gengåvan?

– Det är en lång historia. Jag kommer från början från idrottsvärlden. Jag har ett fanatiskt hockeyintresse och har spelat i Hammarös HC:s a-lag över tio år samt arbetat som ungdomsledare femton år. Genom det har jag fått ett brinnande intresse för människor. Jag har jobbat cirka femton år inom vård och omsorg med begåvningshandikappade personer för olika instanser. Därifrån blev jag handplockad av Hammarö kommun för att jobba med hemservice och byggde upp en enhet som arbetade inom äldreomsorgen. Det gick jättebra! Parallellt med mina jobb har jag även varit auktionist en längre tid och är det fortfarande när tillfälle ges. Det dök sedan upp en möjlighet att arbeta för Gengåvan för tre år sen.

Hur skiljer sig ditt nuvarande yrke från dina tidigare?

– Det skiljer sig genom att det här är en form av välgörenhetsförsäljning, där det vi säljer går till behövande både i Sverige och utomlands. De stift som står bakom oss: Gengåvan, Erikshjälpen, Stadsmissionen och Pingstkyrkan Karlstad, delar på allt överskott vi får härifrån och fördelar det mellan sina projekt. Vi jobbar också med personer som har haft det svårt på arbetsmarknaden. Skillnaden mellan oss och många andra instanser är att människor som kommer hit inte får så höga krav ställda på sig. Det handlar mer om deras trygghet och välmående. Vi är nog väldigt egna med den profilen.

Det låter lite som att det handlar om god människosyn, hur kommer det sig att du har utvecklat den?

– Jag tror att jag har det i mig sedan jag var liten. Både min pappa och min mamma har jobbat mycket med människor. Min mamma har jobbat i vård och omsorg med begåvningshandikappade, och min pappa har varit i fronten för att bygga upp Hammarö HC:s ungdomshockey som ledare under cirka tjugo års tid. Jag har inställningen att alla är välkomna, jag tror det sitter i ryggraden. Det finns alltid något för var och en att göra. I dagens samhälle är det väldigt hårt på arbetsmarknaden. Det kan innebära att de som har varit borta ett tag och försöker komma tillbaka inte orkar med tempot. Då är det fantastiskt att vi kan ta emot människor oberoende vart de befinner sig i sina liv.

Finns det någon mindre uppmärksammad del av Gengåvans verksamhet som du vill lyfta fram här?

– Jag vill lyfta fram det som människor inte ser. Vi har en butikspersonal på femton personer som har valt att arbeta i butiken, men sedan pågår det ett lika stort arbete bakom väggarna här. Personalgruppen här är helt otrolig. De tar emot alla som kommer hit med värdighet, bland annat de som kommer från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Det ska de ha en eloge för. Finge mitt hjärta tala skulle jag ha 200 anställda här, på grund av alla härliga människor man träffar. Men det finns ju gränser även för oss. Jag har jobbat på många olika ställen, men jag har aldrig varit med om något liknande i det avseendet.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden?

– Vi är bra på det vi gör, men vi kan bli bättre. Vi kan få fler människor att se vad vi är för butik. Vi har ett exempel i Torsby kommun, som har fått upp ögonen för vilken fantastisk resurs vi utgör. De har möbelbidrag för personer som har hamnat i olika typer av problem och har varit här sex, sju gånger och köpt från oss. Förra gången var det en person som konstaterade hur otroligt det var att de lyckats fylla två lägenheter för 8000 kronor. Jag hoppas vi kan jobba framöver med att få upp kommunernas ögon för vilken hög kvalitet och prisvärda saker vi har.

Tror du Gengåvan kan inspirera andra arbetsgivare att tänka på nya sätt?

– Genom alla kontakter jag har med olika organisationer hoppas jag att det kan sprida sig. Att man inser att människor är värdefulla oberoende vad de har varit med om. Att det finns mycket gott i var och en som är hos oss, alla är unika individer. Bemöt andra människor som du själv vill bli bemött!

Korta frågor:
Ålder: 45 år
Bor: En villa på Hammarö.
Familj: Min sambo Malin och 3 barn: två vuxna utflugna killar, Daniel och Robin samt Eric 5 år.
 Drömresa: New York för att se på hockey.
Senast lästa bok: En deckare.
Favoritmat: ”Malins hemlagade biffar. De är fantastiska!”

 

”Jag hoppas vi kan jobba framöver med att få upp kommunernas ögon för vilken hög kvalitet och prisvärda saker vi har.”

Text: Robert Halvarsson

Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s