Aspergerforum – home of the nerds?

Aspergerforum är ett diskussionsforum på Internet för personer med Aspergers syndrom (AS). AS är en del av autismspektrum och kan enkelt förklaras som autism hos personer som inte har en utvecklingsstörning.

Aspergerforum startades som ett privat initiativ av Andreas Liebert i februari 2005, eftersom hans son vid ca sju års ålder fick diagnosen Aspergers syndrom. Sajten hackades under samma år och databasen förstördes, så de äldsta inläggen är från slutet av 2005.

Liebert berättar att det i slutet av 2004 kom en fråga om en mötesplats på nätet för en föräldragrupp till ungdomar som deltog i fritidsverksamhet för aspergare. Eftersom det inte fanns något specifikt svenskt diskussionsforum riktat till personer med diagnosen fick sajten den inriktningen från start från start, där föräldragruppen blev hänvisad till en privat avdelning. Ett svagt intresse ledde dock snabbt till att föräldragruppen föll bort och forumet blev en renodlad mötesplats för aspergare och likasinnade. Idag är Aspergerforum Sveriges i särklass största mötesplats för aspergare och dessutom helt oberoende i förhållande till organisationer och andra särintressen.

Det finns 4 000 registrerade medlemmar på Aspergerforum, men antalet aktiva är naturligtvis lägre. Sajtens största läsekrets är oregistrerade gäster som hittar dit via företrädesvis sökmotorer som Google och har omkring 5 000 besökare om dagen. Forumet innehåller drygt en halv miljon inlägg i 15 800 trådar och i genomsnitt skrivs omkring 250 nya inlägg varje dag.

Aspergerforum har en del skumma diskussioner, såsom Torgny Lindgren, kundvagnar och Klapa snel hest, Internethumor som är svår att förklara. Det finns trams, många blandar seriösa inlägg med flippade. Många har specialintressen, fanatiska intressen, och kan inte låta bli att skriva om dem i var och varannan tråd. Många söker kunskap och får bra svar ur flera synvinklar från personer med Aspergers, detta är i synnerhet viktigt för nydiagnosticerade, men även för äldre rävar.

Aspergerforum är en stor kunskapskälla

Forumet utgör en gemenskap och det anordnas träffar runt om i Sverige, bland annat en i Karlstad i fjol.  En person skriver att forumet är bra för den sociala hälsans skull och för att kunna hjälpa andra. De som använder sajten har oftast en egen Aspergerdiagnos, men består även av dem som misstänker de har AS, väntar på utredning, är föräldrar till barn med AS eller andra relaterade. En annan person beskriver att Aspergerforum består av konstiga typer, märkliga personer, avvikare, outsiders och en normal person. Han själv.

Text: Maria Lundby Bohlin Foto: Privat

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

3 reaktioner till “Aspergerforum – home of the nerds?

 1. VARNING FÖR FORUMET: Forumägaren Liebert har en väldigt väldigt strikt regel att inga inlägg får tas bort under några omständigheter och inga konton får tas bort under några omständigheter. Inte ens att göra inlägg eller konton anonyma. Inte ens i fall då användaren blivit så svårt deprimerad att han blivit självmordsbenägen för att han inte kan få sina inlägg/konto raderat (eller gjort anonymt).
  Jag har till och med blivit hotad av forumägaren Liebert med att han ska spärra accessen för mig om jag någonsin försöker fråga om att få ett inlägg eller mitt konto borttaget.

  Från Liebert själv: ”Om du ändå vill fortsätta att använda forumet måste jag be dig att ge upp försöken att få dina inlägg borttagna och sluta skriva om ditt självskadebeteende. Om inte kan vi komma att spärra accessen till forumet i alla fall.”

  Och: ”Jag hoppas du inser att dina självskadebeteenden inte har sin grund i huruvida ett diskussionsforum på nätet låter dig ta bort dina inlägg eller ej. Om en sådan åtgärd från vår sida skulle innebära en varaktig bot mot din ångest skulle jag naturligtvis inte tveka att gå dig till mötes.” (vilket inte har gjorts så klart)

  SÅ TÄNK INNAN NI REGISTRERAR ER FÖR DET FINNS INGEN FLYKT DÄRIFRÅN!

 2. Haha, men den enda normala personen är ju jag! Förutom Liebert då, som inte har någon AS-diagnos.

  Bra artikel tycker jag. Forumet har alltså blivit hackat två gånger, fast den andra gången försvann inte databasen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s