Apoteksmarknaden i Karlstad

Sedan statens apoteksmonopol upphörde 1 juli 2009 genom ett riksdagsbeslut, har fler aktörer dykt upp inom apoteksområdet. ASP Bladet har undersökt hur apoteksmarknaden ser ut i Karlstad.

Flest statliga apotek

Efter en kartläggning av vilka apotek som finns i Karlstad, har vi kommit fram till att statliga Apoteket finns på sex ställen (varav ett enbart säljer receptfritt), Apoteksgruppen finns på två platser, samt att det finns ytterligare tre privata apotek, vilka är Apotek Hjärtat, DocMorris Apotek och Kronans Droghandel. Vi kan därmed konstatera att Apoteket är den dominerande aktören på marknaden.

Prisjämförelse

Vi har jämfört priserna på tre produkter; Alvedon 500 mg med 20 tabletter, Nicotinell 4 mg med 24 tuggummin, och Lithionit 42 mg. Vid jämförelsen visade det sig att priset var i princip lika på alla apotek. Alvedon kostade 38-38,50 kr per förpackning, Nicotinell 86 kr och Lithionit 123 kr. Vi frågade oss hur detta kan komma sig?

Prissättning

När det gäller receptbelagda preparat, som Lithionit, så skall priset vara detsamma oavsett vilket apotek i landet du vänder dig till. Läkemedelstillverkaren får ansöka hos Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) om pris och om läkemedlet ska få ingå i högkostnadsskyddet.

Angående prissättningen på receptfria läkemedel, fick vi veta följande av Apotek Hjärtat:

”Priset sätts på receptfria läkemedel precis på samma sätt som vilka andra varor som helst. En kombination av bland annat behov av lönsamhet på produkten, efterfrågan och konkurrenssituationen. Även priset vi får från leverantörerna påverkar i hög utsträckning priset till konsument.

En del receptfria läkemedel ingår i högkostnadsskyddet och får man som konsument ett recept från sjukvården, så är priset definierat av TLV.

För övrigt är det svårt att peka på någon enskild faktor varför priserna inte skiljer sig så jättemycket åt.”

Konkurrens

Eftersom att det inte verkar råda någon konkurrens prismässigt mellan de olika apoteken, vände vi oss till Konkurrensverket om hur det kan komma sig och fick följande svar:

”Företag kan konkurrera på väldigt många olika sätt:

 • Priser är givetvis det man ofta tänker på i första hand.
 • Man kan också konkurrera med mer eller mindre bra affärsläge – bättre läge ger ofta fler kunder.
 • Ett starkt och populärt varumärke är ofta en konkurrensfördel jämfört med ett nytt och okänt varumärke.
 • Kvalitet och utbud av varor är ett annat sätt att konkurrera.
 • Personalens kunnande och serviceanda är ytterligare ett sätt att konkurrera.
 • Förmågan att vara snabb och inte ha köer är ett annat sätt.
 • Öppettider är också en viktig faktor.
 • Möjligheten att lätt komma in i butiken (t ex med barnvagn) påverkar också valet av butik.

Detta var bara några exempel. Det finns väldigt många sätt att konkurrera på, utöver priset. Men priset är givetvis viktigt.”

Högkostnadsskyddet

Följande text är hämtad från Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets webbsida:

”Högkostnadsskyddet minskar din kostnad för receptbelagda läkemedel stegvis. När du betalat mer än 1 800 kr får du ett frikort. Du behöver aldrig betala mer än 1 800 kr under en tolvmånadersperiod för dina receptbelagda läkemedel.

För läkemedel och stomiartiklar betalar du egenavgift enligt följande:

 • Varukostnad upp till 900 kr: du betalar 100% av kostnaden upp till 900 kr
 • Varukostnad 900-1 700 kr: du betalar 50% av kostnaden, 900-1 300 kr
 • Varukostnad 1 700-3 300 kr: du betalar 25% av kostnaden, 1 300-1 700 kr
 • Varukostnad 3 300-4 300 kr: du betalar 10% av kostnaden, 1 700-1 800 kr
 • Varukostnad mer än 4 300 kr: du betalar 0% av kostnaden, 0 kr

Apoteken kan erbjuda dig ett billigare läkemedel

Ibland finns det billigare kopior av ett läkemedel, så kallade generiska och utbytbara läkemedel. Apoteken är skyldiga att erbjuda dig det billigaste läkemedlet när det finns likvärdiga kopior.

Du behöver inte välja det billigaste läkemedlet om du inte vill. Du kan välja det dyrare alternativet, som står på receptet, men då måste du själv betala mellanskillnaden.

Om du däremot väljer en annan kopia av läkemedlet, som inte är den billigaste och som inte står på receptet, får du betala hela kostnaden själv.

Om du av medicinska skäl måste använda läkemedel av ett speciellt fabrikat anger läkaren det på receptet och du slipper betala den extra kostnaden.”

Delbetalning

Även om högkostnadsskyddet gäller på samtliga apotek, så är inte det fallet med möjlighet till delbetalning. Det är upp till varje apotekskedja att avgöra om en kund kan få delbetala eller inte.

Systembrist

Att högkostnadsskyddet gäller överallt är bra, men det borde också finnas ett övergripande finansieringssystem för möjligheten att delbetala sina läkemedelsinköp. Även ett gemensamt dataregister över läkemedelstillgången borde finnas. (se ASP Bladet nr 2, 2011)

 Text: Karl-Peter Johansson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Apoteksmarknaden i Karlstad

 1. Alla öppenvårdsapotek med tillstånd ska erbjuda delbetalning för åtminstonet läkemedel och förbrukningsartiklar som omfattas av läkemedelsförmånen.
  Dock gäller konsumentkreditlagen vilket gör att kredritprövning kan medföra att någon nekas att delbetala sina läkemedel.
  Apoteket AB har ett eget system för delbetalning medan övriga aktörer för närvarande är anslutna till samma kreditgivare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s