Aspergare discar

På Vuxenhabiliteringen i Karlstad finns ”sociala gruppen” för personer med Aspergers syndrom, eller som den egentligen heter: ”Gruppen för social färdighetsträning”. Oftast samlas vi i Vuxenhabiliteringens lokaler och pratar om vad som faller oss in, till exempel hur man läser av kroppsspråk, hur man skall hantera möten med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, hur man skall agera när man åker buss, relationer och andra ämnen. En måndag sker mötet på en discgolfbana.

Discgolf, även kallat frisbeegolf, är en sport som dök upp i början av 1900-talet, på den tiden använde man metallock att kasta med. I nutid använder man tyngre discar (frisbees) som väger 1,6-1,8 kilo, för att få en bättre stabilitet i kasten än med vanliga frisbees i plast. Man kan också vid discgolf kasta längre. Ofta gör man skillnad mellan de två och kallar de lätta plastvarianterna för frisbee och de tyngre för discar.

Frisbeegolf liknar vanlig golf på så sätt att man börjar vid en utslagspunkt och skall klara av att träffa alla kedjehål på så få kast som möjligt. Normalt är det 18 hål, men ibland även 9 eller 27 hål. Vid discgolf är det inte lika viktigt att ha ett bra underlag som vid traditionell golf, utan man kan kasta på gräs, på åkrar eller i skogen där t ex träd, vattendrag, höjdskillnader och vind kan utgöra hinder.

En fördel med discgolf jämfört med vanlig golf är att den är billig att spela. Nästan alla banor är gratis att spela på och de dyraste discarna kostar bara omkring en hundralapp.

HUR MAN GÖR?

Medellängden mellan hålen är oftast 80-120 meter. Man startar på ”utkastet” eller ”tee”, som oftast består av grus, betong eller stenplattor. Målet är att nå ”hålen” eller ”korgarna”. En korg består av en metallkorg med kedjor, som skall stoppa discen. När discen ligger i hålet har man klarat av det. Runt hålet finns en ”green” som oftast är en slätare omgivning utan hinder såsom träd. Man har oftast en rekommendation på 2-5 kast för att beskriva svårigheten på hålen. Först kastar den som är längst från hålet, sen den näst närmsta osv., tills alla klarat hålet.

UTVÄRDERING

Discgolf är en rolig sport som de flesta klarar av. Samtidigt blir det en social del, vi pratade mycket och trivdes, trots att aspergare sägs ha svårt att jobba i grupper. Vi som var där var två psykologer, en sjukgymnast och sex personer från sociala gruppen. Väl framme på Skutberget samlades vi på en fotbollsplan och övade kastning av discar. Kastet liknar mer diskus än frisbee. Discarna flög mycket längre än frisbeearna som stördes mer av den starka vinden. Först fick jag ont i axeln, men det gick över, förmodligen lärde jag mig att kasta rätt.

Vi jobbade två och två på själva banan. Att använda banan är gratis, har man inga egna discar kan man hyra för en billig peng där.

Idén kläcktes av en i sociala gruppen som verkligen brinner för discgolf. Han var en pedagogisk lärare och gjorde att kasten blev längre och längre ju mer vi tränade. Själv kastade han över fotbollsplanen, vilken han trodde var 100 meter lång. Man ska kasta som om man försöker dra igång en motorsåg, samma arm och kroppsrörelse, för att få tillräcklig styrka och fart, med en snärt på slutet.

Efter det går vi till första utkastet. En del hål är lättare än andra. Några kan man sikta på och andra hål ser man inte för alla träd, då får man chansa. Att hamna i skogen är det svåraste, då discarna studsar på träden och de kan vara svåra att hitta. Det är långt mellan korgarna och de nya utslagen, så vi får mycket tid att prata. Efter tre timmar går vi hem på gott humör. Kanske något att prova igen?

Text & Illustration: Maria Lundby Bohlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s