Rättspsykiatrisk vård

ASP Bladets skribent Jane Alsing skrev förra numret om hur en bekant upplevt sin tid på rättspsykiatrin. Här kommer en uppföljning, och själva den rättpsykiatriska vården som sådan.

När man blivit dömd till rättspsyk är det individuellt hur lång strafftiden blir, på grund av hur lång tid som gått sedan brottet begicks samt hur man fungerar i samhället i nuläget. Det är läkaren som bestämmer när du skall skrivas ut om man sitter på LRV (Lagen om rättspsykiatrisk vård) utan Särskild utskrivningsprövning (SUP). Sitter du med SUP måste läkaren ansöka om detta till förvaltningsrätten, detsamma gäller även permissionsansökningar och friförmåner.

Doktorn bedömer även när du är mogen för att gå ut själv, ta permissioner, samt om det behövs någon form av medicinering för att du åter skall komma ut i samhället. Har du inga psykiska besvär kommer du ut rätt snabbt. Då handlar det enbart om några månader. Strafftidens längd beror givetvis även på vad för slags brott man begått för att hamna där.

Är man tillsynes frisk kan detta bli en väldigt jobbig tid. Man blandas med patienter som inte klarar sig själva i samhället, samt med patienter som är psykotiska. Som väl är finns det flera avdelningar, och när man är mogen för att skrivas ut hamnar man på en så kallad utslussningsavdelning där det är lite lugnare.

Den som missköter sig under frigång/permission kan straffas med ytterligare 6 månader. Dit räknas alla berusningsmedel, även alkohol, avvikelse från frigångsområde, med eller utan personal, samt övrig olaglig verksamhet i Sverige.

När man kommer hem blir man i regel inte fri från rättspsyk. Då får man fortsätta med öppenvård, där bland annat drogtester tas och får man ett återfall åker man in direkt på rättspsyk – det är inget tal om behandlingshem om man sedan tidigare har en sådan dom på sig. Döms man till fängelse får man sitta av den tid man fått och sen är man fri efter att skyddstillsynen gått ut. Det värsta som kan hända då är att man återfaller i kriminalitet och får ett hårdare straff vid nästa rättegång. Då har man åtminstone ett val – vill man inte sitta inne så sköter man sig när man kommer ut! Detta val har man inte på rättspsyk, där minsta lilla framtida avvikelse kan leda till långvarig vistelse där.

 Text: Jane Alsing Foto: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s