Ungdomsbussen

Hösten 2008 tog sig domkyrkoförvaltningen i Karlstad en funderare på vad man kunde göra för att bli mer närvarande i stadens ungdomsmiljöer, resultatet blev att skapa en mobil mötesplats: Ungdomsbussen.nu.

Ungdomsbussen är ett samverkansprojekt mellan Karlstads domkyrkoförsamling och kommunen och har utvecklats i samråd med olika organisationer och samarbetskommittén för barn och unga. Själva bussen är Karlstads kommuns gamla bokbuss, med vissa modifieringar utförda av elever på Nobelgymnasiet. Man riktar sig huvudsakligen mot ungdomar i åldrarna 14-25, den ålder då många driver runt på stan eftersom de har svårt att komma in på något uteställe. Man vill vara en trygg samlingsplats som ska utgöra ett komplement till Trygga Karlstad och utgöra en viktig del i det drogförebyggande arbetet.

Målet – ökad vuxennärvaro

Tanken är att öka vuxennärvaron bland unga som rör sig ute på kvällar och nätter, speciellt runt torget där mycket händer. Det är ju så att många unga har svårt att hitta någon vuxen att både få prata med och få vägledning av. När Ungdomsbussen skulle marknadsföra sig under förra årets skolavslutning, skrev man: ”Mörka tankar är tunga att bära ensam – dela dem gärna med oss som finns i bussen.”

Projektet består idag av 15 utbildade volontärer, i åldrar från 20 till 75. Dessa, tillsammans med anställda inom kyrkan, arbetar med ungdomsbussen. Under sommarlovsperioden är man mestadels parkerad på Stora torget i Karlstad, på fredags- och lördagskvällar, men kommer även att dyka upp sporadiskt vid andra helger under året. Då ambitionen är att vara där det händer saker kommer man inte enbart att finnas i Karlstad. Bussen ska vara i miljöer där ungdomar rör sig, varför man exempelvis närvarade vid förra årets musikfestival i Arvika.

Jag kommer ihåg att det fanns ett liknande ställe för min generation. Då var det Kungsporten som gällde, där det på baksidan fanns plats för dem som hade blivit lite för fulla eller bara var ledsna. Det som var schyst med detta ställe var att man inte obligatoriskt ringde polisen. De bistod med den hjälp de kunde, bland annat genom att ordna med skjuts hem. Målet verkade inte vara att plocka upp så många berusade minderåriga man kunde, utan att vara ett stöd för dem som behövde hjälp. Det var bra att de lät oss vara där tills vi nyktrat till, utan vare sig moraluppläxning eller hot om att ringa polisen. Moraltjat går knappast in hos en skitfull 15-åring. Även där var nog det viktigaste att de bara fanns till hands.

Den som är intresserad av att delta i Bussprojektet som volontär, kan höra av sig till projektledare Charlotta Hedström. Hon nås på telefonnummer 054-14 14 85. Om du är mellan 14 och 25 år och behöver någon att prata med kan du också höra av dig till Charlotta (på samma nummer). Hon är diakon på Svenska kyrkan och har givetvis tystnadsplikt.

Text: Christer Adrian Foto: Per Rhönnstad

Läs gärna även:

Några snabba frågor med Charlotta Hedström, Ungdomsbussen

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s