Slappna av med Relax-stolen

Under sommaren 2010 kom Panasonic ut med en ny ”vilstol”, en så kallad ”relax”-stol. Själva stolen är svart och i skinn. Den har tre stycken förinställda program som styrs genom en fjärrkontroll.

Reglagen till smalbenens och fötternas viloläge ändrar man valfritt i samtliga program. Det finns även en audioingång så att man kan spela egen musik genom stolen. Det finns studier kring stolen som visar att den kan lugna dementa, småbarn samt underlätta förlossningar, men nu vill man även prova stolen på så kallade ”vanliga” människor.

Flera inställningar
Relax- programmet utförs under 20 minuter i halvliggande läge, och man vaggas i detta fall fram och tillbaka till lugn avslappnande musik. Det går att justera volymen och basen som vardera har fem olika nivåer.  Desto högre bas man har ju mera ”vibrerar” stolen och man kan därför få en masserande effekt samtidigt. Man kan även reglera swinget i tre olika lägen, dvs. hur sakta eller fort man vill att den skall vagga.

Refresh-programmet varar även det 20 minuters tid till något piggare musik. Tanken med programmet är att man ska få en sk power-nap – de allt långsammare rörelserna och musiken bidrar till att man somnar för att i slutet av programmet stegvis öka, vilket gör att du vaknar ”soft”.
Ryggstycket till stolen är i en mera ”sittande” position, under tiden som benen fortfarande är kvar i samma läge som ”relax”-läget, lite vågrätt med lätt böjning vid knäna. Man kan även här reglera volymen, basen och swinget, vilket i sin tur leder till att man själv har möjlighet att påverka tiden och därigenom bestämma i vilket läge man tycker effekten fungerar bäst.

Sist men inte minst finns Comfort-programmet, vilket är två timmar långt. Där kommer stolens egna audioingång till användning då det ej finns någon förprogrammerad musik i stolen. Här utförs tiden i sittande ställning med ”swing-”reglering. Tycker man dessutom att tystnad är en bra avslappnings och spänningsreglerare så blir ”Comfort” till en verklig komfort.

Det finns bland annat en relaxstol på psykriatrins återhämtnings- och rehabiliteringsenheten K2 i Östersund. Den är lånad och därefter har rättpsyk i Kristinehamn även de i sin tur lånat den på prov. Stolen har visat sig vara väldigt uppskattad bland patienterna och det är många som bokar in sig för en avslappnande ”lur” eller ett ”uppiggande” program!

Text: Jane Alsing Foto: Per Rhönnstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s