En enhet med många uppgifter

Familjerättenheten har fler olika uppgifter. Deras största uppgifter är dock faderskapsutredningar, vårdnadsutredningar, upplysningar, adoption och samarbetssamtal. Alla som jobbar där är socionomer.

Men den mest tidskrävande uppgiften för de som arbetar där är vårdnadsutredningar, på uppdrag från tingsrätten. De är cirka 25-30 st per år, och tar mycket tid i anspråk.

Innan de gör utredningar så brukar det börja med att tingsrätten ger dem ett uppdrag att lämna upplysningar. När någon av föräldrarna stämt den andra för vårdnad, boende eller umgänge så ska Socialtjänsten lämna upplysningar och detta är Familjerättenhetens uppgift.

– Då kollar vi dels i socialregistret och ibland tar vi även utdrag ur polisregistret för att få fram eventuellt uppgifter och har även samtal med både föräldrar och barn, säger Susanne Hagerö.

Familjerättenheten arbetar med föräldrar i den kommunen de bor i. Om föräldrarna bor i olika kommuner så försöker man arbeta kommunerna i mellan, ett samarbete som oftast fungerar bra.

Tingsrättssamarbete

De gör aldrig bedömningar utan redovisar bara vad det finns i registren och vad föräldrarna har sagt, men ibland begär tingsrätten en utredning. Då träffar enheten föräldrarna och barnen flera gånger och har referenssamtal med skola/dagis och gör hembesök. Där gör de också en bedömning och ger ett förslag på hur de tycker att vårdnaden, umgänget och boendet ska se ut, utifrån hur situationen ser ut.

Familjerättenheten jobbar även med adoptionsutredningar och när man vill adoptera vänder man sig till dem. De gör då en medgivandeutredning, vilket innebär att man utreder om dessa personer är lämpliga för att ta emot adoptivbarn. Beslutet om man ska få ett medgivande eller ej går sedan vidare till Arbetsmarknads- och socialnämnden för ett beslut.

Allt äldre

Ibland stämmer dock inte riktigt givarländernas krav med Sveriges normer:

– Åldern är en stor fråga, för i dag finns så många olika sätt att få barn och generellt får vi barn senare i Sverige. Många föräldrar hamnar nära den övre åldersgräns som lagstiftningen rekommenderar, säger Inger Olsson.

Apropå hög medelålder, premieras hos Familjerättsenheten mognad och erfarenhet, då dessa egenskaper gör arbetet enklare att utföra. För hög ålder är inte alltid ett problem, även om samhället har kommit att bli lite åldersfixerat.

– Vissa ungar kommer nära ens hjärta. Det finns utredningar jag gjorde för 15 år sedan som jag minns väldigt väl och inte kommer att glömma, säger Inger Olsson.

Text: Joanna Halvardsson Foto: Per Rhönnstad

Bildtext:

Inger Olsson (t.h) och Susanne Hagerö (t.v) är två erfarna socionomer på Familjerättsenheten.

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s