För en grönare framtid

GrönFramtid är ett nystartat socialt arbetskooperativ som har sitt kontor i Kaptenens gamla hus, det vill säga i samma hus som Solakoop Bed & Breakfast har sitt gemak. GrönFramtid sysslar främst med utomhussysslor, men de riktar sig även mot rehabilitering.

ASP Bladet har träffat både Elisabeth ”Bettan” Lidström, som har hand om utomhusaktiviteterna och Christina Malmström, som arbetar med GrönRehab. De berättade båda om GrönFramtid i nuläget och hur de tror och hoppas att det kommer att se ut i framtiden.

Vad står namnet GrönFramtid för?

Bettan: GrönFramtid har vi kommit på genom att vi fick ta över GrönRehab. Det var ren rehabiliteringsverksamhet för människor med utmattningssyndrom. Vi ville utöka allting med vanligt arbete, och inte bara satsa på rehabilitering. Då kom vi på namnet GrönFramtid. Det vi har som idé är att arbeta med trädgårdsservice, stall som vi har en samarbetspartner kring och att vara ute i naturen.

Christina: De som kommer hit är människor som är arbetslösa, långtidssjukskrivna och en del som har hamnat snett i livet. På GrönFramtid får de möjlighet att arbetsträna. Sen har vi den andra delen kring GrönRehab, som arbetar kring rehabiliteringen. Hit kan sådana som är sjukskrivna och behöver stanna upp lite grann komma.

Hur många anställda är ni?

Bettan: Än så länge har vi inte ansvar för egna anställningar utan vi får stöd från olika håll, i form av lönebidrag och tillsvidareanställning.

Christina: Vi har två stycken som har utvecklingsanställning.

Vad innebär en utvecklingsanställning?

Christina: Det är en anställning genom kommunen och den löper under ett års tid, ett halvår i taget.

Inom vilka områden arbetar ni, vad gör ni just nu?

Båda: Vi har ett samarbete med ett stall, Stall Lyckan, där de har rehabilitering för travhästar. Det finns staketjobb och banjobb,  vi är även ute och kör med mindre traktorer och fyrhjuling. Vi har också tänkt inrikta oss på gravvård, tvätta rent stenar från mossa och göra rent statyer från exempelvis fågellort.

Christina: Vi planerar att kontakta kommun igen för vidare uppdrag. Som GrönRehab:are spenderas mycket tid i vår lokal som vi har här i Solakoop Bed and Breadfast-huset. Här kommer vi att ha långa frukostar, relaxning i ljusrummet och stretching – om de vill arbetsträna lite lätt, får de gärna göra det. Då har vi Sandbäckens trädgård att vara i och vi har även växthus där. Man kan ju så på våren och sköta om rabatterna här. Det finns möjligheter att gå långa och många promenader i skogen för det är väldigt vackert runt i kring här.

Om jag exempelvis har en större trädgård, kan jag ringa hit för att anställa er?

Bettan: Nej, vi kommer att nischa oss mot att arbeta för kommunens boendestöd, alltså Rönngården, Strandgården och de andra stödboenden runt om i Karlstads kommun.

Hur kommer man i kontakt med er angående rehabilitering?

Båda: Då ringer man hit, är man intresserad av GrönRehab kontaktar man oss här på GrönFramtid. Man går alltså inte via kommunen eller arbetsförmedlingen. Det bör vara någon arbetsgivare som kontaktar oss angående personalens rehabilitering för man är ju oftast anställd någonstans.

Hur når ni ut till era kunder?

Båda: Det är genom marknadsföring folk får kunskap om oss. Sen har vi avtal med Kommunen, Gemet och även med Samspelet, därigenom får vi ett antal personer.

Hur länge har ni funnits?

Bettan: Vi är ganska nystartade, vi började den 1 augusti 2011.

Hur kom det sig att du, Bettan, blev inblandad i GrönFramtid?

Bettan: Jag har varit långtidsarbetslös och har även ett gammalt missbruk bakom mig, men det är 22 år sedan det var aktuellt. Sedan dess har jag bildat familj, haft tillfälliga jobb här och där, därefter kom jag i kontakt med Gemet. Genom dem började jag praktisera och gick på aktivitetsstöd i ungefär sju månader. Chefen som var här då, Karin Haster, tyckte att jag hade någon slags förmåga så hon anställde mig på lönebidrag och jag fick gå en kooperativkurs. Jag gick en kooperativkurs m ed några som ville starta ett Basta i Värmland men alla hoppade av och till slut var det bara jag kvar. Då ringde jag till några tjejer som jag visste var långtidsarbetslösa och då utvecklades det här kooperativet, i samma veva fick vi ta över GrönRehab. Det blev ett riktigt ansvar!

Vad ger det dig att vara inblandad i GrönFramtid, vad får du ut av det?

Bettan: Det är en väldig utveckling i att få vara med i ett sammanhang som leder någon vart. Man har en egen anställning plus att man får hålla på med saker som man tycker om och är intresserad av. Det ger en hel del både vad gäller det sociala och ekonomiska planet.

Hur ser ni på framtiden?

Bettan: Den ser väldigt, väldigt ljus ut!

Text: Jane Alsing Foto: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s