Räkningen skickas till de oskyldiga

I media framställs ofta personer med Aspergers syndrom som empatistörda mördare och onda psykopater. Men egentligen är det hela bara ett missförstånd.

När ett mord har skett börjar kvällspressen direkt leta efter psykiatriska diagnoser som orsak till dådet. När det kommer fram att förövaren har diagnosen Aspergers syndrom pekas den ofta ut som orsak till brottet.

Enligt frivilligt antagna pressetiska regler så skall inte etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politiska tillhörighet, religiösa åskådning eller sexuella läggning framhävas om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande. I dessa etiska regler ingår dock inte psykiatriska diagnoser.

I texterna om ”den nye Lasermannen” i Malmö framhålls diagnosen Aspergers syndrom starkt som orsak, något som är dåligt då det inte finns kopplingar till att personer med Asperger skulle vara överrepresenterade inom våldsbrott.

Det mest dåliga med denna typ av rapportering är inte att den enskilde hängs ut, utan de fördomar som oskyldiga aspergare kan komma att utsättas för av sin omgivning. För personer som haft diagnosen en period och är trygg i den fungerar det bra, de kan tala för sig bättre. Men nydiagnosticerade kan i högre grad må väldigt dåligt av att sammankopplas med våldsverkare.

Asperger i sig förklarar inte våldsbrottslighet, men i kombination med andra diagnoser kan den förvärra oddsen, i synnerhet då personer med Asperger ofta missförstås i samhället. Att må dåligt ökar risken för brottslighet. Det finns många läkare som säger att Asperger och psykiska sjukdomar inte ökar risken för våldshandlingar, men de är inte intressanta för kvällspressen (som vill ha krigsrubriker), att ringa. Allmänheten vill ha stora rubriker där det står om monster de kan hata, med räkningen skickad till oskyldiga diagnosticerade.

Sten Levander är en av Sveriges mest erkända rättspsykiatrer sedan 1963. Han gör ofta utspel om att mördare eller våldsmän har Asperger, ibland felaktigt uttryckt som ”sjukdom”, med reservation för att han blivit felciterad, som att ”mördaren lider förmodligen av någon Aspergerliknande sjukdom och bristande impulskontroll” på vilket sätt är mördarens eventuella Asperger relevant i sammanhanget?

Det måste bli stopp på att så kallade experter går ut och uttrycker sig på så sätt att aspergare uppfattas som känslokalla psykopater.

Asperger kan innebära att man har svårt med sociala kontakter och att fungera på ett arbete. Detta innebär inte att personen är mer våldsam än andra. Ofta så kan man läsa att aspergare ”saknar empati”. Man måste då ha klart för sig skillnaden mellan att ”känna empati” och förstå andra människors känslor. Aspbergare kan definitivt kännna empati.

Han har också uttalat att ”… om inte mördaren är uppenbart sjuk med asperger eller annan diagnos så är det i huvudsak narcissistiska personlighetsstrukturer.” På vilket sätt ökar asperger risken för våldsbrott? Asperger är inte heller en sjukdom. På 70-talet när homosexualitet klassades som sjukdom ringde många in och sjukanmälde sig för att ”jag känner mig lite homosexuell idag”. Kan man göra så med aspergers ”sjukdom”? ”Jag känner mig litet aspig idag, så jag stannar hemma från jobbet, för jag har några personer jag behöver mörda”?

Och PANG där kommer smällen: ”Och eftersom han har haft många damer så kan han inte ha asperger.” Jaha. Nästa gång jag anklagas för kvinnomord skall jag åberopa asperger, eftersom det är ett alibi?
Det finns mördare som kopplats till Aspergers syndrom, om än inte med diagnos, en är Jeffrey Dahmer, att ha AS, om han nu ens hade det, är inget säkert skydd mot att falla i kriminalitet, det finns också svenska exempel, men de är få. Alla sitter inte och mekar med Märklin-tåg och läser telefonkataloger. Inom filmbranschen finns det flera Aspergerliknande personer: Lisbeth Salander i Millenniumtrilogin, doktor House och framför allt Stig-Helmer, som nog är den vanligaste varianten.

Få personer med autismspektrumdiagnos har begått brott, i synnerhet våldsbrott och de flesta som begår brott har ingen autismdiagnos. Missbruk är en mycket större riskfaktor och missbruk är mindre vanligt bland autistiska personer än bland ”normala”.

Asperger är att ha svårt att förstå andras kroppsspråk och mimik, samt att utstråla ”rätt” kroppsspråk. Detta gör att det kan bli missförstånd och att aspergaren uppfattas som empatilös – även om det snarare handlar om svårigheter med kroppsspråk.

Text: Maria Lundby Bohlin Foto: Robert Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

En reaktion till “Räkningen skickas till de oskyldiga

  1. Reblogged this on aspiemia and commented:
    Håller med om att media måste tänka på vad de skriver och om en eventuell Asperger-diagnos överhuvudtaget har något att göra i sammanhanget. OM en person som mördar har AS så är det troligt att det inte är den ENDA diagnosen denna person har. Och det kan finnas många andra aspekter som slutligen lett till att han/hon mördat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s