Ditte Reijers: Skulptör

 

Ditte Reijers är skulptör och arbetar som lärare på Molkoms folkhögskola, på linjen Ord, Bild och Form, som vänder sig till människor med psykiska problem. Hon är fast anställd sedan tre år, men hade sedan en längre tid varit gästlärare på skolan.

Den konstnärliga karriären inleddes i 18-årsåldern, då hon studerade på Kyrkeruds folkhögskola och Hovedskous målarskola i Göteborg, där hon gick på skulptörlinjen. Det hon vill uttrycka med sin konst är de små personliga tankarna och hur vi förhåller oss till saker och ting.

Ditte har gjort offentliga uppdrag i Värmland. Hennes första större konstnärliga uppdrag var på Sjukhem Storfors. Hon har deltagit på höstsalongerna i Värmland och på ett flertal andra utställningar i Norden. Nu för tiden varvar hon lärarjobbet med sitt konstnärskap, men det är svårt att få tiden att räcka till. Trots detta försöker hon ändå att vara med på någon utställning per år.

I sin undervisning tycker hon att det är viktigt att få ögat och handen att kommunicera med varandra, såsom i rena teckningsuppgifter och stilleben. På skolan gör man också porträtt i lera för att träna tredimensionell form.

– Men lika viktigt är det med den kreativa lekfullheten, och att kunna följa en skapande process, säger Ditte.

Ett av de bästa inslagen på linjen är att alla har stor respekt för varandra, vilket leder till ett hänsynsfullt bemötande. Lärarna försöker att med hjälp av en mångfald tekniker – på ett icke-tillrättavisande sätt – ge kursdeltagarna nya sätt att uttrycka sig på, exempelvis genom måleri, skapande skrivande, grafik och keramik.

– För det finns inget som är rätt eller fel när man uttrycker sig, menar hon.

Hennes far var den kände skulptören Herman Reijers. På frågan om hon har inspirerats av sin pappa svarar hon:

– Jag fick inspiration när jag var i hans ateljé och arbetade med honom, men vi arbetade inte med samma konstverk. Jag har fina minnen från de stunderna.

Hon avslutade nyligen en treårig anställning hos Karlstads kommun som curator (utställningsansvarig) för utställningar i Museiparken.

– Det var ett kul arbete med många olika arbetsuppgifter, såsom planering, kontakt med utställare, budget och samarbete med Värmlands Museum. Det är också en form av skapande att skapa dessa utställningar från början till slut, säger Ditte.

I år blev det ingen utställning och det är ännu inte klart hur kommande sommarutställningar i parken kommer att se ut.

Text: Olle Stagnér Foto: Henrik Sjöberg

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s