Hundraåringen, Persepolis, The Slew

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – Jonas Jonasson

Det här är en humoristisk bok och man skrattar högt åt huvudpersonen Allan Karlssons alla upptåg genom tiderna. Helt otroligt hur Jonas Jonasson lyckats väva in historiska händelser i denna mans liv. Det är en högst osannolik historia men den skulle likväl kunna vara sann, tack vare Jonassons historiska kunskaper.

Dessutom är det ett nöje att läsa vad som händer i nutid efter att huvudpersonen Allan Karlsson på sin hundraårsdag rymmer ut genom fönstret från ålderdomshemmet. Jag vill inte gå händelserna i förväg men kan avslöja att det händer en hel del när Allan reser runt i världen och träffar nya människor.

Jag rekommenderar varmt denna bok, särskilt nu i höstmörkret. Boken är en utmärkt julklapp som bör falla de flesta i smaken.

Text: Jane Alsing

Persepolis

DVD/Blueray

Franskiranska Marjane Satrapis serieroman Persepolis blev 2007 en lika fängslande film, med samma namn. Titeln är en referens till den historiska staden Persepolis. Den är en självbiografisk skildring av Marjanes barndom, hennes uppväxt i revolutionens Iran och det järnhårda islamiststyret som blev resultatet. Hon utvecklas från barndomens drömmar om Gud (och Karl Marx!) till att bli äldre, lämnar Iran för Wien för att lära känna punkare, bögar och andra européer. Animationen är fantastisk, budskapet tidlöst. Marjanes mormors budskap ekar genom filmens väggar: ”var sann mot dig själv, Marjane!”

Text: Robert Halvarsson

The Slew – 100 %

Virtuos Hip Hop och tung bluesig rock i Zeppelin- och hendrixtappning är vad som bjuds på här. Med genialiska men skruvade producenterna Kid Koala och Dynomite D skapar man en helt osannolik musikmissil. Albumet 100 % släpptes gratis för att väcka intresse för en kortare turné med The Slew i nordamerika, på scenen misshandlades både vinyl, och mer konventionella instrument av delar ur rockbandet Wolfmother. Jag var inte där, men med 100 % befinner jag mig på första parkett. Jag tycker att du ska ta och göra mig sällskap.

Text: Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s