Femanism och en jämställd socialtjänst

K.L.U.R.A- projektet  bjöd in  till föreläsningar i sessionssalen under rubriken Femanism och en jämställd socialtjänst. K.L.U.R.A är ett projekt som står för kompetens, ledning, utbildning, resultat i socialt arbete.  Zanyar Adami hade blivit inbjuden i egenskap av att ha myntat begreppet femanism. Det är ett nytt perspektiv i diskussionen om jämställdhet som vi återkommer till senare.

Dagen inleddes med en introduktion över Karlstad kommuns jobb om jämställdhet.  Jämställdhetsutvecklare Solveig Gard summerade arbetet. Solveig Gard menade att det finns en tudelning, kvinnor finns på ett ställe och män på ett annat.

– Jämlikhet har att göra med rättvisa. Vi ska vara överallt i samhället, både män och kvinnor. Jag tycker det handlar om demokrati. Det är det som är grunden för att vi ska jobba med jämställdhet, menade Gard.

Solveig Gard förklarade vidare att jämställdhet handlar om relationer mellan män och kvinnor.  När vi pratar om jämlikhet är det relationer på gruppnivå som avses, förklarade hon.

Jämlikhet i ett kommunperspektiv handlar om makt och inflytande.
– Givetvis ska det finnas lika många kvinnor och män som beslutar vad våra skattemedel ska användas till, sade Solveig Gard.

För att jämställdheten ska fungerar måste den integreras i arbetslivet.
– Vi ska ha på oss jämställdhetsglasögon när vi jobbar, beslutar, genomför och utvärderar, hävdade hon.

Att synliggöra problematiken

Berit Sundgren Grinups talade om jämställdhet utifrån både ett praktiskt och teoretiskt synsätt. Hon har ett förflutet inom socialtjänsten sedan tjugo år tillbaka. Berit har jobbat med bland annat familjeterapi och blev senare distriktschef i Karlstad kommun. Tack vare en sejour på Karlstad universitet kom hon i kontakt med genusvetenskapen.

Jämställdhet är ett politiskt begrepp, menade hon. Berit Sundgren Grinups berättade att det var 1968 som ordet jämställdhet användes i den betydelse som det används idag.  Då formulerades också definitionen av vad jämställdhet är: alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden.

Ofta hör man att det behövs ett jämställdhetsperspektiv. Det kan åstadkommas genom att synligöra problematiken, med hjälp av att exempelvis räkna antalet män och kvinnor, eller hur man fördelar  insatser inom socialtjänsten med tanke på kön.  Det handlar om att synliggöra fakta i form av siffror eller pengar.

– Det räcker inte bara med det, utan man måste titta på det som kommit fram och föra en diskussion kring det, menade Sundgren Grinups.

Om det är ett problem som rör jämställdheten gäller det fundera över situationen. Det handlar om att förstå hur det blivit som det blivit. Att göra synliggöra problemet och utifrån det agerar på ett lämpligt sätt.

Berit Sundgren Grinups tryckte på att jämställdhetsperspektivet måste integreras i verksamheten så att det fortlöpande utvecklas.  Målet är att det ska genomsyra alla nivåer och delar i en verksamhet.

Femanism – ett nytt perspektiv

Skaparen av begreppet femanism  Zanyar Adami  har även gjort sig ett namn genom tidningen Gringo som han grundade och under en tid var chefredaktör för.  Gringo är en tidning som har ett invandrarkulturellt perspektiv.

Zanyar Adami och andra förespråkare för femanism, menar att jämställdhet är en angelägenhet både för män och kvinnor, samt att män har allt att vinna på ett jämställt samhälle.

Vad är typiskt manligt? Den frågan ställde Zanyar Adami i inledningen av sin föreläsning. Han visade på ett flertal egenskaper som beskriver en man som t.ex. grov, behärskad, logisk, bredaxlad och säker.

Det finns således många saker att leva upp till som man.
– För att dessa manliga egenskaper ska kunna klassas som manliga, så måste ju motsatsen vara sanna för kvinnliga egenskaper. Annars är det inte typiskt manligt. Om det är lika manligt som kvinnligt är det mänskligt, och ingen poäng att särskilja manligt och kvinnligt, resonerade Zanyar Adami.

Adami diskuterade vidare på ett humoristiskt och underhållande sätt hur könsrollerna på ett tidigt stadium livet präglar oss.
– Det finns en besatthet med det här med kön och dela upp manligt och kvinnligt tidigt i livet, menade Zanyar.

Inom feminismen studerar man det rådande systemet, och utifrån det ta reda på vad man kan göra för att förbättra kvinnors förutsättningar i samhället. Hur kvinnor drabbas i det här samhällssystemet. Adami tyckte att man inte bör stanna vid kvinnors perspektiv, utan även se hur mäns förutsättningar kan förbättras. Detta är i linje med det femanistiskta perspektivet.

Det gäller att inkludera männen i jämställdsarbetet, så att både män och kvinnor vinner på det. Zanyar berättade att det finns en del som tror att femanism är en motreaktion mot feminism.
– Många tror att männen ska komma och ta över jämställdhetsdebatten, men så är det inte, hävdade Zanyar Adami.

Text: Henrik Sjöberg

Foto: Per Rhönstad

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s