Ett verktyg för framtiden

Minframtid.se är ett webb-baserat verktyg för arbetssökande och studerande. På sidan kan man enkelt skapa CV och meritförteckning, samt lagra personliga brev som även kan skickas med e-post direkt från den.

Verktyget är framtaget för att vara användarvänligt och passa även de som har mindre datorvana eller som håller på att lära sig svenska. Hjälptexterna på sidan är exempelvis granskade av Centrum för lättläst och de finns på både svenska och engelska. Johanna Köpsén reflekterar över sitt arbete med verktyget:

– Det känns riktigt bra att jobba med minframtid.se och jag har i mitt arbete fått chans att se hur många olika typer av verksamheter arbetar. Det är spännande att få se hur minframtid.se gör skillnad för användarnas möjligheter på arbetsmarknaden, säger Johanna.

Verktyget används av ett 30-tal kommuner från norr till söder och främst inom vuxenutbildning, SFI-undervisning och i olika arbetsmarknadsåtgärder.

Kommunerna betalar en mindre medlemsavgift och sedan är det medlemskommunerna som avgör hur verktyget ska utvecklas, Karlstad kommun är en del av dessa. Minframtid.se ägs av Regionförbundet Östsam och drivs utan vinstintresse.

Verktyget har tagits fram inom ramen för ett ESF-projekt (Europeiska socialfonden http://www.esf.se) som drevs av Regionförbundet Östsam i början av 2000-talet. Verksamheten har sin grundidé i en webbplats med liknande verktyg som användes i Västerås, de är nu en mycket aktiv medlemskommun i minframtid.se.

– Vi har en helt fantastisk programmerare som arbetar med den tekniska utvecklingen och driften, säger Johanna Köpsén som sedan februari ansvarar för drift och utvecklingen.

Utöver ”jobb-sökar-verktygen” finns också personliga handlings- och studieplaner att fylla i. Dessa används flitigt inom vuxenutbildning. Det finns även en så kallad Meritportfölj vilken används inom främst SFI. Meritportföljen är ett verktyg som i 3 pedagogiska steg hjälper användaren att presentera alla sina erfarenheter och kompetenser, även de som det saknas dokumentation för. Meritportföljen är framtagen i samarbete med Migrationsverket och finns översatt till 10 språk.

Många användare

Minframtid.se har ca 47 000 användare i hela landet och runt 1000 av dessa kommer från Värmland. Varje månad har de ca 3000 unika besökare på webbplatsen som i snitt använder verktyget i en kvart varje gång.

– Jag har fått ett par väldigt glädjande telefonsamtal från personer som är mycket tacksamma att verktyget finns. Från de administratörer som jag träffar får vi mycket positiva reaktioner. De är även mycket engagerade i utvecklingen av sidan, avslutar Johanna Köpsén.

Text: Joanna Halvardsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s