När barnen försvann

Det uppmärksammade fallet med Sandvikens socialtjänst har skapat stort rabalder. I huvudsak handlar det om två föräldrar som blev anklagade för sexuella övergrepp på sina barn och som senare friades i Tingsrätten. ASP Bladet återberättar historien.

I Uppdrag gransknings program ”Mardrömmen” skildras historien om hur ett telefonsamtal höll på att splittra en familj. Det börjar med en anklagelse om sexuella övergrepp, och från det sattes stenen i rullning. En process tog sin följd där paret Thomas och Jennies två döttrar blev tvångsomhändertagna. Familjen stod sedan på de anklagades bänk för att ha genomfört sexuella övergrepp på sina egna barn.

En nära anhörig hade ringt in en anmälan om övergrepp, och utan att kontrollera sanningshalten i anklagelserna hämtades de två föräldrarnas barn på dagis och skola. De två barnen, sex och tre år gamla, var nu tvångsomhändertagna och föräldrarna kallades till Sandvikens socialkontor.

– Då fick jag något chocktillstånd, jag trodde att det hade hänt tjejerna något. Jag hörde inte vad han sa efter det här, för det var så självklart att det hade hänt någonting, berättade Thomas för Uppdrag granskning.

”En pinsam situation”

En orsak till anklagelserna stod att finna i vad som många föräldrar kan känna igen sig i. En pinsam situation där en av döttrarna hade kommit in på morgonen och lagt sig bredvid föräldrarna. Vid två tillfällen hade den äldsta dottern tagit tag i Thomas snopp och sagt ordet ”mjölka”. Thomas hade i sin tur blivit överraskad, men hävdar att han tagit bort sin dotters händer direkt.

Sedermera åtalades makarna och Thomas kom att föras in i rättssalen med handfängsel. Efter en kortare förhandling stod det däremot klart att det enligt Tingsrättens sätt att se det inte fanns någon orsak för misstankarna. En enig tingsrätt friade därför båda föräldrarna. I denna dom konstateras det i sin tur att det hela handlat om två korta beröringar och att Thomas avlett dottern. Vilket han i sin tur också hävdat.

Socialtjänsten i Sandviken ville dock att barnen ska vara fortsatt tvångsomhändertagna. I deras egen utredning påstods det fortfarande att dottern fått vidröra pappans snopp, trots att det nu var fastslaget i domstol att han tagit bort händerna. Socialtjänstens egna dokument hävdade också att: ”fadern utsatt dottern för ett sexuellt gränslöst beteende och där fadern bedöms utnyttja situationen för sina egna sexuella behov”.

Thomas och Jennie tvingades därför att gå vidare till ännu en rättsinstans för att få sina barn tillbaka. I det som kallas för Förvaltningsrätten konstaterade i sin tur en enig rätt konstaterade att föräldrarna har en god omsorgsförmåga.

Sandvikens kommun försvarar sig
Efter att Uppdrag granskning sänt programmet skrev Sandvikens kommun följande på sin hemsida:

”Vi beklagar den svåra tid som föräldrarna gått igenom. Vi handlar utifrån en stark skyddslagstiftning som står på barnens sida. Tyvärr kan detta innebära att vuxna utsätts för stora påfrestningar i denna typ av svåra frågor.

Individ- och familjeomsorgens agerande i frågan har granskats av tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen. Socialstyrelsen har granskat om nämndens agerande varit relevant i förhållande till ärendets art samt om handläggningen av ärendet varit korrekt. Socialstyrelsen meddelar i sin granskning att de ”kan inte se att nämnden brustit i något avseende”.

Senare bad Sandvikens kommunalråd familjen om ursäkt. Samtidigt pekar socialdemokraten Peter Kärnström också på socialnämndens tuffa sits. De agerade utifrån en skyddslagstiftning som står på barnens sida.

Striktare nakenhetssyn

I artiklar och i bloggosfären har kommentarernas vågor gått höga till följd av dokumentären. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, författare till det självbiografiska verket ”Mig äger ingen”, har kommenterat domen och hävdar att det pågår en bredare samhällstrend mot en mer strikt syn på nakenhet. ”Vi vet mer om pedofili nu än tidigare, men kunskapens baksida är misstanken om pervon överallt”, skriver hon. Linderborg menar att vuxna projicerar sina föreställningar om sexualitet på barn, och är tacksam över att hon växte upp i en tid med en mer avslappnad syn på nakenhet.

Text: Joanna Halvardsson & Robert Halvarsson

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s