Månadens tips

Antony and the Johnsons – The crying light

Antony Hegarty är sångaren och musikern som genom sin personlighet satt New Yorks queerscen på kartan. Tillsammans med ett band frammanar de en djupt melankolisk stämning med texter som kretsar kring utsatthet, religiositet och skörhet. Genom låtar som Epilepsy Is Dancing lyckas de tolka känslorna vid ett epileptiskt anfall på ett briljant sätt. ”Vissa anfall är extatiska”, som Dostojevski lär ha sagt.

Känslan att inte kunna andas, att tro att man ska dö, men samtidigt helt plötsligt uppleva en skärva av det vansinnigt vackra vid att vara vid liv. Det är härifrån strofen: ”Epilepsy is dancing, shes a Christ now departing” kommer ifrån. Frågan är snarare, vem utöver Antony kan idag skapa konst som förmår väcka mänskligheten från sin konsumtionsstinna slummer? Vill vi ens ta del av den?

Text: Robert Halvarsson

Kiki från Montpernasse

Till svenska har Kolik förlag givit oss något så udda som en serieroman om Alice Prins liv. Kvinnan som är mer känd som Kiki från Montpernasse och hennes liv och leverne. Barndomen och uppväxten skildras samt det liv hon levde i franska konstnärskretsar på 1920-talet. Ett liv som kantas av både sorg och framgång, men odödliggjord genom karaktärer som Pablo Picasso och Man Ray. Teckningsstilen är utsökt och historien mångfacetterad. Den värjer sig inte för svåra ämnen som prostitution, samtidigt reduceras det hela aldrig till en enkel snyftare. Nej, Catel Muller och José-Louis Bouquet styrka är att de berättar om både sorg och framgång – även om en del manliga konstnärer får sig några välförtjänta snytingar. Läs och förundras!

Text: Robert Halvarsson

 

 

Artur och julklappsruschen

Animerad familjefilm i 3D, 1h 40 min. Regi: Sara Smith. Originalröster: Bill Nighy, Jim Broadbunt, James McAvoy med flera.

Filmen handlar om hur tomten gör för att hinna med att dela ut alla julklapparna i tid natten till julafton. Man får även möta jultomtens familj och vara med om hur de firar julen.

När jag såg bioversionen i 3D tyckte jag att den var mycket bra. Tiden gick fort vilket tyder på att storyn var bra och animeringen välgjord. En mycket sevärd familjefilm som går att titta på även efter julen, men man skall kanske vänta till nästa jul med att se den för att få den rätta ”feelingen”.

Text: Jane Alsing

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s