Kampen mot nikotinet

Monica Jacobsson har rökt i 30 år, hon har då rökt minst en ask om dagen, 25 cigaretter. Nu vill hon bli rökfri.

Monica började röka när hon var i 12-13-årsåldern. På den tiden rökte mer eller mindre alla, enligt Monica. Det sågs inte som något speciellt, utan hon hängde med samhällstrenden. Nu vill hon sluta.

– Det är viktigt att tänka på hälsan i min ålder. Det börjar bli lite tungt att andas och tänka på det här med hjärtinfarkter för det har de i min släkt och så givetvis är det ekonomin också en bit.

Det är dyrt att röka och än dyrare har det blivit nu på nyåret 2012. De billigaste cigaretterna som går att få tag på idag ligger på 40 kronor per ask, men det höjs nu: priset går upp fyra, fem kronor. Sen kostade de cigaretter som Monica rökte runt femtio kronor, de går upp i pris till 55 kronor.

Monica fick erbjudandet om sluta-röka-gruppen via mail till jobbet från företagshälsovården i kommunen. Första mötet var på Luciadagen. Hon har fått medicinen Zyban utskrivet vilket hon trodde, och fortfarande tror, att hon behöver för att lyckas att sluta röka. När hon tidigare använde Zyban klarade hon av att sluta röka. Medicinen fungerade bra då och hon klarade att avstå från cigaretter i tio månader. Hon har provat ”allt” och ingenting annat har fungerat. Tyvärr så reagerade hon annorlunda på Zyban denna gång så hon slutade med den.

– Jag kunde inte sova, jag fick hjärtklappning, fick ont i huvudet, jag mådde jättedåligt, så jag slutade med den och just nu använder jag nikotintuggummin.

Monica talar om att hon inte är någon grupperson. Hon har tidigare fått erbjudande om att vara med i en sluta-röka-grupp, men tackade nej. Denna gång tackade hon ja och säger att det är bra att träffa andra och höra hur det går med dem. I hennes grupp är det omkring åtta personer, dock tycker hon inte materialet är det bästa. Var och en har fått en bok att läsa och fylla i.

– Jag var livrädd förra gången att jag skulle ha KOL, så de gjorde ett KOL-test på mig, det hade jag inte, men de sa att om jag fortsätter att röka som jag gör idag så kommer risken att vara stor att jag får KOL när jag blir 65-70 år. Jag kände att nej det vill jag inte ha, men nu röker jag ju igen! Vad ska få mig att sluta röka? Jag vet inte jag har inget svar på det.

Monica hoppas att hon kommer lyckas att sluta röka någon gång, men hon vågar inte att lova någonting. Hon är glad över att hon lyckats minska sitt rökande rejält: från att ha rökt 25 cigaretter om dagen så röker hon nu bara fem cigaretter per dag!

– Nu röker jag min morgoncigarett till kaffet, för den är svårast att undvika, sedan tar jag ett par när jag kommer hem efter jobbet.

Målet är att bli rökfri. Hon tar numera inte ens med sig cigaretter till jobbet längre, för att de bara får röka på lunchen från och med januari 2012, så nu använder hon i stället nikotintuggummin.

Hennes chef tog på ett APT-möte upp vad som sker om någon trotsar rökförbudet. Först ska det komma in en anmälan till chefen från antingen någon kollega eller någon medborgare i kommunen som ser att en person röker. Då blir personen inkallad till chefen för ett samtal. Upprepas detta så får man en skriftlig varning och ett till samtal, och om det fortsätter att upprepas, att man trotsar policyn, så kan det gå så långt att man kan få sparken, men då skall det gå väldigt långt.

– Röksuget finns där hela tiden, men det kan jag ändå stilla med nikotin, men mesta sitter i huvudet, det är vanor.

Monica har haft många möjligheter att röka i jobbet utan att känna att hon smiter undan, i och med att hon rör sig hela tiden till och från bilen.

– Man får göra andra saker. Jag vet inte om det kommer att fungera. För min del kanske det är bra att det kom ett rökförbud även om jag tycker det kan vara lite si och så med det.

– Man kan inte ge råd till någon som missbrukar någonting, det måste komma från en själv. Man måste vara motiverad oavsett vad man missbrukar. Men det är inte lätt.

Text: Maria Lundby Bohlin

Om aspbladet

Tidningen ASP Bladet, utgiven av Kooperativet Mediagruppen Karlstad med fokus på sociala frågor i solstaden. Chefredaktör är Robert Halvarsson. Frågor? Maila: kontakt@mediagruppen-karlstad.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s